De jurk van koffiecupjes van Beti Kengen.
De jurk van koffiecupjes van Beti Kengen. Foto: Bert Beelen

Koffiecupjurk

Venray | Als je wil slagen in de wereld van mode moet je creatief zijn. De Venrayse Beti Kengen (20), tweedejaars studente aan de ROC te Nijmegen, heeft dat goed begrepen: voor de Fashion Show van haar school maakte ze een jurk van... koffiecups. "Het heeft me veel werk gekost, maar ik ben uiteindelijk heel tevreden."

Door Sven Poels

Beti volgt de mbo-opleiding Filiaalmanager en doet daar naar eigen zeggen 'een stukje mode bij'. "Ik ben creatief, houd van tekenen en schilderen. Mode spreekt me dan ook heel erg aan."

In de aanloop naar de jaarlijkse modeshow van haar school, die op woensdag 20 april voor de vijftiende keer werd georganiseerd, kon Beti naar hartelust experimenteren. De opdracht was: 'Maak een kledingstuk van gerecycled materiaal'.

"Ik had eerst heel veel materialen in gedachten. Ik wilde iets origineels, iets wat opvalt." Na wat 'mislukte' ideeën kwam ze uit bij koffiecups – om precies te zijn van het beroemde 'what else?'-merk, gepromoot door acteur George Clooney.

"Je kunt er veel mee doen en ze zijn kleurrijk", verklaart Beti haar keuze. "Nadeel was wel dat het lang duurde voordat ik alles bij elkaar had." Mensen in haar directe omgeving hielpen mee met verzamelen. "Een tante bracht ze zelfs mee uit Frankrijk." De teller bleef steken bij 1004. "Ik heb ze geteld, maar kan er eentje naast
zitten..."

Alsof het bij elkaar sprokkelen van de cups nog niet genoeg (monniken)werk was, moest de koffie er stuk voor stuk uitgehaald worden en moesten ze ook nog op kleur gesorteerd worden. En uiteraard werden er aan de tekentafel schetsen gemaakt. Het resultaat is te zien op de foto. "Ik had een aantal andere ontwerpen, maar ben achteraf blij dat ik voor dit patroon heb gekozen. Het heeft me veel werk gekost, maar ik ben uiteindelijk heel tevreden."

Ook docenten en medeleerlingen waren zeer te spreken over het eindproduct. "Ze vonden het allemaal heel mooi, al heb ik er helaas geen prijs mee gewonnen of een cijfer voor gekregen." Vanuit het bedrijfsleven kwam eveneens waardering: "Een witgoedbedrijf uit Schaijk heeft de jurk
gehuurd."

Volgend schooljaar mag Beti, die in het eerste schooljaar ook al een kledingstuk 'bedacht', haar eigen collectie ontwerpen. Als ze dan net zo origineel uit de hoek komt als met haar 'koffiecupjurk', zal ze ongetwijfeld weer hoge ogen gaan gooien. "Ik mag dan drie kledingstukken maken", blikt Beti vooruit. De contouren van hoe die eruit komen te zien, zitten nog in de ontwikkelingsfase. "Ik heb al een paar ideetjes, maar ik denk dat ik er van de zomer wat meer over ga brainstormen."

                

De twintigjarige Venrayse weet nog niet precies wat ze later wil, maar dat het met mode te maken heeft lijkt waarschijnlijk.

"Wat ik later wil doen, vind ik nu lastig te zeggen. Er zijn veel interessante dingen, maar mode trekt me wel erg aan. De geschiedenis komt daarin steeds terug, wat ik erg boeiend vind."

De creatieve geest leeft zelf vooral in het hier en nu. "Op het moment ben ik vooral druk met school."