Het gouden bruidspaar Piet en Mien Martens-Litjens.
Het gouden bruidspaar Piet en Mien Martens-Litjens. Foto: Lotte Kamphuis

50 jaar getrouwd én 50 jaar café

Leunen | Piet en Mien Martens-Litjens vieren op 10 mei hun gouden huwelijksfeest. En er is nóg een reden voor een feestje: ze zijn ook 50 jaar eigenaar van café Martens in Leunen. Beide mijlpalen vieren zij samen met familie, vrienden en bekenden in hun eigen café. Nu het nog kan. Want op 1 juli stoppen ze met café Martens. "We gaan genieten van andere dingen."

Door Susan Gijsberts

Toen Piet Martens op 4 mei 1942 het levenslicht zag, was zijn levenspad als het ware al uitgestippeld. "Ik groeide samen met mijn broer en zus op in het café en op de boerderij van mijn ouders", vertelt hij. "Ik hielp als klein mannetje al graag mee. Het was dan ook niet vreemd dat ik na de lagere school de landbouwschool ging doen, later gevolgd door cursussen voor de horeca."

Mien Martens-Litjens, ook wel bekend als Mientje, is een echte Leunse meid. Op 18 maart 1943 kwam zij als eerste uit een gezin van acht kinderen ter wereld. Ook bij haar thuis hadden ze een boerderij, dus Mientje wist wel van aanpakken. "Ik groeide op met mijn vier broers en drie zussen bij pap en mam op de boerderij. Na de lagere school volgde ik de huishoudschool en later nog de naaischool in Meterik. Na mijn schooljaren werkte ik bij mijn ouders op de boerderij en hielp mijn ooms en tantes mee in het gezin. Op een gegeven moment zei mijn moeder dat ze bij café Martens hulp konden gebruiken en vanaf mijn 20ste ben ik daar aan de slag gegaan. Werkte ik samen met Piet. Mijn ouders zeiden nog: 'Jullie kunnen beter gaan trouwen, jullie zijn toch altijd bij elkaar!'" En dat gebeurde ook. Toen Piet bijna 24 jaar was - op 1 mei 1966 -, namen hij en Mien café Martens in Leunen over van Piet zijn ouders. "De eerste drie dagen was pap officieel nog eigenaar, omdat ik 24 jaar moest zijn om het café wettelijk over te kunnen nemen", legt Piet uit. "En trots dat wij waren dat het café van ons was." Enkele dagen later, op 10 mei 1966, gaven Piet en Mien elkaar het jawoord op het gemeentehuis en een week later trouwden zij voor de kerk. "Een bijzondere dag die 17e mei in 1966", vertelt Mien. "Officieel trouwden wij voor de kerk, maar het was helemaal niet in de kerk. Onze kerk in Leunen werd verbouwd en daarom moesten wij uitwijken naar het gemeenschapshuis tegenover de kerk en ons café. Op de bühne werd de mis gehouden en het publiek zat beneden. Piet zegt altijd: 'Wij voerden een toneelstuk op en de rest keek ernaar'. Na de mis zijn we de straat overgestoken en hebben we feest gevierd in, hoe kan het ook anders, ons café. Een mooie ervaring!" Veel hobby's hebben Piet en Mien gedeeld, zoals de vele vakanties naar verre landen waar zij samen met het gezin heen zijn gegaan en de vele fietstochten die zij maakten.

Maar het café was hun grootste gemeenschappelijke passie. "In die 50 jaar hebben wij altijd met veel plezier in het café gestaan", beaamt Piet. "Veel verenigingen waren bij ons gehuisvest, zoals de handboogschietvereniging, bridgeclub, biljartclub en nog veel meer. Wij hadden een bekerkast van 35 meter lang. Een prachtige tijd. Ik weet nog goed dat een pilsje 50 jaar gelegen 45 guldencent kostte en nu 2 euro, het tienvoudige als je het omrekent naar guldens. Maar het smaakt nog even lekker. Jammer genoeg komt er op 1 juli een einde aan ons caféleven, wij stoppen er mee. Het is moeilijk om daaraan te denken, maar op 74-jarige leeftijd werd het tijd om deze beslissing te nemen. Wij gaan wel verder met genieten, alleen dan van hele andere dingen."