Wetenschapper Marieke Toffolo ontving de Rubiconbeurs.
Wetenschapper Marieke Toffolo ontving de Rubiconbeurs. Foto: Familie Toffolo

Unieke kans Venrayse

Venray | Marieke Toffolo (29) uit Venray is een van de zeventien jonge, veelbelovende onderzoekers aan wie de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onlangs een Rubiconbeurs heeft toegekend. Met het geld, dat bedoeld is om internationale onderzoekservaring op te doen, financiert Toffolo een tweejarig project op de University of California in San Diego.

Door Sven Poels

Binnen Toffolo's sector (Gedrag en Maatschappij) waren er 31 aanvragen, waarvan er slechts vijf werden gehonoreerd. De in Venray geboren en getogen onderzoekster noemt haar 'uitverkiezing' dan ook "heel bijzonder".

Daarbij is het een kans die je als (jonge) doctor maar één keer in je leven kunt grijpen. "Ervoor in aanmerking komen kan alleen in het eerste jaar nadat je gepromoveerd bent. Het is voor aankomend talent in de academische wereld – of ik dat van mezelf kan zeggen weet ik niet, maar je moet in elk geval wel iets in
je mars hebben."

Dat is nog zwak uitgedrukt. Toffolo's wetenschappelijke carrière gaat met de snelheid van het licht: na het doorlopen van het Raayland College in Venray studeerde ze klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht (bachelor en master, plus onderzoeksmaster) en vorig jaar promoveerde ze aan diezelfde universiteit tot doctor in de psychologie.

Ze heeft een aantal publicaties op haar naam staan en ook heeft ze ervaring met lesgeven, in Utrecht én in San Diego, de Amerikaanse miljoenenstad waar ze recentelijk een half jaar heeft gewoond en als student ook al was geweest.

Nu staat ze alweer voor de volgende uitdaging: twee jaar een therapie testen die erop gericht is om dwangmatige gewoontes de kop in te drukken. "Bij het onderzoek naar dwangstoornissen is er veel nadruk op dwanggedachten", weet Toffolo . "Dwanghandelingen worden gezien als een reactie op dwanggedachten, terwijl het herhalend gedrag zelf ook een instandhoudende factor is. Ik ga onderzoeken of deze automatische handelingen aan de hand van een nieuwe therapie kunnen worden doorbroken."

Het project zal plaatsvinden aan de University of California in San Diego, de plek waar ze begin volgende maand zal terugkeren. "Ik ga eerst lesgeven, en vanaf augustus richt ik me op het onderzoek." Toffolo, momenteel nog bij haar ouders in Venray om onder andere haar visum te regelen, kijkt enorm uit naar het avontuur. "Ik heb er ontzettend veel zin in. San Diego is een geweldige stad met veel zon en strand." En, zeker niet onbelangrijk: "Mijn vriend woont daar. Het voelt inmiddels wel als een tweede thuis."

Voor Toffolo vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. "Het interessante aan de 'ongezonde kant van de psychologie' vind ik om uit te pluizen hoe bepaalde psychische stoornissen werken en om mee te helpen aan hoe het beter wordt. En het mooie aan een academische carrière is de combi tussen lesgeven en zelf onderzoeken."

Is de jonge wetenschapper, die overigens een deel van haar promotie-onderzoek volbracht aan het Vincent van Gogh in Venray, van plan om na haar buitenlandse 'ontdekkingsreis' terug te keren naar het vertrouwde Nederland?

"Uiteindelijk wil ik wel terugkomen, al ben ik daar nu nog niet mee bezig." Daarna, lachend: "Maar mijn moeder vindt het wel al een heel fijn idee."


Rozenkrans bidden bij Lourdesgrot

Venray | De meimaand is aan Maria toegewijd en dat wordt in de Lourdesgrot in het park van het St. Jozefklooster aan de Eindstraat in Venray elke vrijdagavond om 19.00 uur gevierd met rozenkransgebeden.

De eerste keer is dat op vrijdag 6 mei en daarna op vrijdag 13, vrijdag 20 en vrijdag 27 mei. Er ligt een intekenlijst in de grot om intenties in op te schrijven.

Belangstellenden zijn van harte welkom.