Ophef over Freulekeshuus

VENRAY | Er is politieke ophef ontstaan over de verkoop van 't Freulekeshuus. inVENtief en PP2 stelden de kwestie aan de orde in het vragenuurtje van de commissie Werken en Besturen.

Door Henk Willemssen

Ook andere partijen vinden dat de verkoop van het museumgebouw aan de Eindstraat voor 180.000 euro aan twee Venrayse ondernemers niet correct is verlopen. Martin Leenders (Samenwerking) herinnerde aan de afspraak dat verkoop van maatschappelijk vastgoed via de gemeenteraad moet lopen. "Zeker als de verkoopprijs onder de taxatiewaarde ligt. Daar is dit een schoolvoorbeeld van", zei Leenders.

Remy Aarts (D66) haalde aan dat voor de nieuwbouw van het museum op het Mgr. Goumansplein rekening was gehouden met een opbrengst van 350.000 euro. D66 wilde weten hoe het tekort van 170.000 euro wordt gedekt.

Wethouder Jan Loonen (CDA) reageerde dat deze financiële tegenvaller gecompenseerd wordt door meevallers in het project. Zo is het explosievenonderzoek goedkoper uitgevallen, evenals de bodem- en asbestsanering, meldde Loonen. "En ook de aanleg van de openbare ruimte valt voordeliger uit."

Peter Custers (inVENtief) haalde aan dat de WOZ-waarde 234.000 euro is. "Voor de taxatieprijs moet er nog flink wat bovenop, ook omdat het een monument is." Er was wat verwarring over de taxatiebedragen.

Loonen meldde dat het gebouw in 2009 is getaxeerd voor vijf ton als kantoorpand. "Met de huidige maatschappelijke bestemming was de waarde 350.000 euro. Eind vorig jaar hebben we het opnieuw laten taxeren. Toen kwam het bedrag uit op 200.000 euro", aldus Loonen. Peter Custers meende dat het pand in een goede staat verkeert. Dat sprak wethouder Loonen tegen. Volgens hem ligt er voor volgend jaar een groot onderhoudsplan klaar voor 50.000 euro. "Dat geld hoeven we nu niet meer uit te geven."

Toon Kerkhoff (PP2) wilde weten waarom er geen makelaar is ingeschakeld. Volgens Loonen is dat niet gebruikelijk bij de verkoop van gemeentelijke panden. "Het is een gegoochel met cijfers", zei Kerkhoff. "Eén koper meldt zich en het wordt direct verkocht. Het verbaast ons dat het zo gelopen is. Het college had de verkoop veel actiever moeten aanpakken."

Jan Loonen zei dat het risico bestaat dat het gebouw langere tijd leeg komt te staan. "Dat wilden we voorkomen en het is gezien de onderhoudstoestand ook niet wenselijk. Er komt nu een mooie invulling als kantoorpand."