Ysselsteyn-verdediger Dirk van de Ven (rechts) zet de Leunse aanvaller Stefan Jacobs de voet dwars.
Ysselsteyn-verdediger Dirk van de Ven (rechts) zet de Leunse aanvaller Stefan Jacobs de voet dwars. Foto: Rikus ten Brücke

Derbywinst tien Ysselsteyners

Ysselsteyn-Leunen 4-0 (1-0).

Doelpunten: 45. Gijs Dinghs 1-0; 59. Boy Geerets 2-0; 64. Gijs Dinghs 3-0; 83. Paul Jeurissen 4-0. Scheidsrechter: Van Dalen (Uden). Toeschouwers: 250. Rode kaart: 54. Wout Gommers (Ysselsteyn) vanwege vasthouden tegenstander. Gele kaart: Willem Janssen (Ysselsteyn), Thomas Litjens en Brecht Claessens (Leunen).

Yselsteyn: Swinkels; Van de Ven, Gommers, Bovee en Janssen; Geerets, Spreeuwenberg, Jeurissen en Versteegen; Dinghs (64. Jespers) en Teunissen.

Leunen: Timo Litjens; De Kok, Claessens, Loonen en Versteegen (71. Loenen); Propst, Thomas Litjens en Smedts (65. Hendrix); Jacobs (80. Theunis), Mooren en Weijs.

Door Henk Willemssen

YSSELSTEYN | Ysselsteyn won voor eigen publiek de derby tegen Leunen met 4-0 in de vierde klasse F. Pas nadat routinier Wout Gommers vlak na rust uit het veld werd gestuurd, trokken de tien Ysselsteyners de derbywinst naar zich toe. Leunen bood aanvankelijk sterk partij, maar de oranje-witten wisten niet goed om te gaan met de veldmeerderheid.

Voor beide ploegen waren de belangen groot. Ysselsteyn strijdt voor promotie terwijl Leunen onderin tegen degradatie vecht. "We mogen ons niet laten verrassen", waarschuwde Ysselsteyn-trainer Ruud Jenneskens vooraf. "We zijn wel de favoriet, maar wij zullen vol aan de bak moeten. Vorig jaar zaten wij in dezelfde situatie als Leunen nu."

Leunen-trainer Paul Cuppen trad met een heel jonge ploeg aan. De routiniers Roel Biezenaar en Guus Gielens ontbraken. "Maar wij gaan ook hier vooruit voetballen", beloofde Cuppen. Een week eerder wisten de oranje-witten nog koploper Handel tot een remise te dwingen.

De Leunenaren gingen onbevangen de strijd aan. In de openingskwartier trokken de oranje-witten brutaal het initiatief naar zich toe. De thuisploeg had nogal wat overtredingen nodig om de Leunse aanvalsgolven af te stoppen. Vooral de handige aanvaller Stefan Jacobs was vaker het slachtoffer. Ysselsteyn besefte al snel dat het de mouwen moest opstropen. Het werd een felle derby die in een hoog tempo werd gespeeld. Het grote verschil op de ranglijst was voor rust niet zichtbaar.

Uiteindelijk gaf de routine en geslepenheid van de Ysselsteyners de doorslag. Op slag van rust werd een Leunse hoekschop afgeweerd. De thuisploeg schakelde razendsnel om en Dennis Teunissen ontsnapte over links. De Leunse defensie stapte even verkeerd en Teunissen gaf een loepzuivere voorzet waaruit Gijs Dinghs de bal simpel binnentikte: 1-0. Trainer Paul Cuppen baalde stevig van die onverwachte tegenvaller zo kort voor de pauze.

Stefan Jacobs glipte na de hervatting op rechts door de Ysselsteynse defensie maar spits Gijs Mooren kon niet afronden. Even later ontsnapte Gijs Mooren door het hart van de verdedigingslinie. Wout Gommers trok aan de noodrem. Arbiter Van Dalen greep naar zijn borstzak en het werd de rode kaart. Gommers wees de leidsman er nog op Willem Janssen in de buurt was, zodat het geen doorgebroken speler was. Maar Van Dalen was onverbiddelijk en Ysselsteyn stond met tien man.

Leunen kon er niet van profiteren. De jonge formatie miste het vernuft om de geroutineerde thuisploeg te verschalken. Dat Ysselsteyn met een man minder op het veld stond was niet te zien. Vijf minuten na de veldverwijzing liet Boy Geerets vanaf de rechterkant een verraderlijk schot los dat de Leunse goalie Timo Litjens verraste: 2-0.

Dennis Teunissen gaf even later een scherpe voorzet vanaf rechts en Gijs Dinghs kopte van dichtbij de 3-0 binnen. Daarmee was de derby – binnen tien minuten na de rode kaart – beslist in Ysselsteyns voordeel.

In het laatste halfuur viel er – in tegenstelling tot in de eerste helft – niet veel meer te beleven. De spanning was weg. In de slotfase gaf Dennis Teunissen opnieuw een assist en ditmaal was het captain Paul Jeurissen die raak kopte: 4-0.