Als je Venray binnenrijdt, zie je op de vier belangrijkste toegangswegen meteen dat Venray een Fairtrade Gemeente is. Op de foto wordt het officiële bord opgehangen aan de Beekweg.
Als je Venray binnenrijdt, zie je op de vier belangrijkste toegangswegen meteen dat Venray een Fairtrade Gemeente is. Op de foto wordt het officiële bord opgehangen aan de Beekweg. Foto:

Venray opnieuw Fairtrade Gemeente

Tijdens de landelijke Fairtrade week wordt op zaterdag 7 mei gevierd dat de gemeente Venray opnieuw de titel Fairtrade Gemeente heeft behaald. Deze titel was al verworven in 2014, maar elke twee jaar moet de gemeente aantonen dat zij wederom voldoet aan de strenger geworden eisen. Op de Grote Markt wordt het behalen van de titel gevierd van 12.00 tot 17.00 uur met muziek van orkesten, een joekskapel en allerlei activiteiten voor kinderen. Bij het rad van avontuur kunt u mooie Fairtrade prijzen winnen.

Dankzij de lokale werkgroep Fairtrade is het aantal verkooppunten waar je fairtrade producten kunt kopen uitgebreid. Ook het aantal ondernemingen dat in eigen huis fairtrade producten gebruikt is gestegen. De jury beloonde de inzet van de werkgroep met het opnieuw toekennen van de titel Fairtrade gemeente.

Lokale Werkgroep Fairtrade

De werkgroep Fairtrade zorgt ervoor dat zoveel mogelijk lokale verenigingen en ondernemers actief bijdragen aan het behalen en houden van de titel en dat fairtrade op de agenda blijft staan. De gemeente ondersteunt deze werkgroep van harte en heeft daarom ook vertegenwoordiging in deze groep van betrokken vrijwilligers. Meer weten? Kijk op http.venrayfairtrade.nl.

Fairtrade wegwijzers

Tijdens de fairtradeweek zullen in het centrum de Fairtrade handjes ook dit jaar weer wijzen naar horecazaken en winkels die fairtrade of anders in ieder geval duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Voorkom brand in bos- en natuurgebieden

Geniet u ook zo van de natuur? De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Gelukkig is natuurbrand wel te voorkomen. Bijna driekwart van de natuurbranden ontstaat namelijk door mensen. Daarom geldt vanaf 1 april tot 1 oktober een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bossen en natuurgebieden.

Iedereen weet het eigenlijk wel; roken in een droog bos mag niet! Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Een auto kan ook brandgevaar opleveren, bijvoorbeeld als de katalysator heet wordt. Als u de auto vervolgens in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen. Rook daarom niet in natuur- en bosgebied. Let op waar u uw auto neerzet, zet deze nooit op droog gras, en gooi geen rommel weg.

Onbeheersbaar gevaar

Het grote gevaar van natuurbranden is de onbeheersbaarheid. Ieder klein brandje in een natuurgebied kan uitlopen op een verwoestende brand. Je kunt nooit voorspellen hoe het vuur zich gaat ontwikkelen, met welke kracht en met welke snelheid.

Ontdek je een brand?

Waarschuw dan onmiddellijk de brandweer en bel 112. Geef duidelijk de locatie van de brand aan. Denk hierbij aan herkenbare punten zoals ANWB-paddenstoelen, informatieborden, coördinaten (bijvoorbeeld smartphone of GPS) en straatnamen. Verlaat zo snel mogelijk het gebied tegen de wind- en rookrichting in.

Meer informatie?

Op de website www.natuurbrandrisico.nl kun je het actuele risico op natuurbrand in uw regio bekijken.

Zorgaanbieders schrijf je in: infomarkt zorg

De gemeente Venray houdt op zaterdag 11 juni een kennismakingsdag voor zorgaanbieders, inwoners en medewerkers van de gemeente. Ook alle zorgaanbieders die geen contract hebben met de gemeente kunnen deelnemen aan deze dag. Aanmelden kan nog twee dagen via gemeente@venray.nl.

In de ochtend kunnen zorgaanbieders en medewerkers elkaar (beter) leren kennen en kennis uitwisselen. 's Middags zijn ook inwoners van harte welkom. Zij kunnen dan zien wat er 'op de markt is' aan jeugdhulp, ondersteuning en begeleiding. Vragen? Bel het klantcontactcentrum op telefoonnummer (0478) 52 33 33.