Grote risico's in begroting

VENRAY | In het eerste kwartaal behaalde de gemeente een voordeel van ruim zes ton. Dat kwam door enkele grotere meevallers bij kinderopvang, investeringen en rente.

Maar er liggen enkele flinke risico's op de loer. Dat meldde gemeentesecretaris Karel Joosten maandagavond in de commissievergadering. Hij haalde zes risicoposten aan die begroting in de rode cijfers kunnen trekken. Zoals de afschaffing van het betaald parkeren en de toekomst van kunstencentrum Jerusalem. Uitgerekend over deze twee hete hangijzers neemt de gemeenteraad op 17 mei een besluit. Bij beide ontwerpen spelen de ontslagkosten van personeel een rol.

De komst van het asielzoekerscentrum in Blitterswijck kost de gemeente veel meer dan de vergoeding van het Rijk. Joosten haalde aan dat het niet alleen om het azc gaat, maar ook om de steeds grotere groep statushouders – asielzoekers met een verblijfsvergunning – die onderdak moeten krijgen in de gemeente.

Het is nog onzeker of de budgetten voor de drie grote zorgdecentralisaties wel toereikend zijn. Daarnaast pakt de herverdeling van rijksgeld uit het gemeentefonds nadelig uit voor Venray. Een ander risico is de invoering van de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2018.