Met een fietslengte verschil gaat Wout Poels als winnaar over de streep.
Met een fietslengte verschil gaat Wout Poels als winnaar over de streep. Foto: Cor Vos

Wout Poels schrijft wielerhistorie

Blitterswijck | Wout Poels (28) heeft zondagmiddag voor een regelrechte sensatie gezorgd. De renner uit Blitterswijck schreef wielergeschiedenis door op indrukwekkende wijze de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Door Ron Koenen

In een barre tocht met sneeuw en hagel wist hij verrassend de loodzware Ardennenrit op zijn naam te zetten. Adrie van der Poel was in 1988 de laatste Nederlander die deze klassieker won. De kersverse winnaar van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik werd enkele uren later door honderden vrienden en bekenden opgewacht in het thuishonk van zijn fanclub, café de Zwart in Blitterswijck.

Daar hingen de fans met de benen buiten. Voorzitter Jos Waals van de fanclub sprak Wout Poels toe. "Onze kanjer wint hét monument in de wielersport, Luik-Bastenaken-Luik, onder zeer zware omstandigheden. Wij zijn trots op jou, Blitterswijck is trots op jou!. Na de lofzang van Waals volgde een ovationeel applaus, dat minuten lang duurde en werd ondersteund met dé 'hit' van deze gedenkwaardige wielerdag: 'Woutje bedankt, Woutje bedankt'. Ook wethouder Lucien Peeters was onder de fans aanwezig om samen met Wout Poels het overwinningsfeest te vieren.

"Het is erg bijzonder om te zien dat er zoveel mensen zijn gekomen", zei Poels, ondertussen met een biertje in de hand de ene na de andere felicitatie in ontvangst nemend. "Ik kan het bijna niet geloven, het is een gekkenhuis. Dit is de mooiste dag uit mijn wielerleven." Hij kwam zondag in een kopgroep van vier richting de finish. Zo'n 200 meter van de eindstreep zette Wout Poels de sprint in en klopte zijn concurrenten. De Zwitser Michael Albasini eindigde als tweede, voor de Portugees Rui Costa en de Spanjaard Samuel Sanchez.

"Ik heb het een keer geprobeerd, maar kwam niet weg. Toen ben ik maar de sprint als eerste aangegaan. Het was een zware dag met slecht weer, zelfs sneeuw af en toe. Ik was niet super meer, maar iedereen was moe. Ik ben heel trots aangezien dit een zware editie was. Ongelooflijk dat ik heb gewonnen."


Wout Poels is in topvorm. Vorige week woensdag eindigde hij in de Waalse Pijl nog als vierde. Het was alweer zijn vijfde zege van dit seizoen na ritzeges en de eindoverwinning in de Ronde van Valencia en een ritzege in de Ronde van Catalonië. De renner gaat ervan uit dat zijn ticket voor de Olympische Spelen met deze geweldige prestatie op zak is. "Ik denk inderdaad dat die Olympische Spelen nu wel goed zitten", lachte Poels, doelend op een mogelijke plek in de Nederlandse selectie voor de wedstrijd in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Zeker is dat hij de Tour de France gaat rijden, opnieuw als superknecht van Chris Froome, de Britse kopman van Team Sky.