Het gouden bruidspaar Ben van den Heuvel  en Anny Van den Heuvel-Janssen.
Het gouden bruidspaar Ben van den Heuvel en Anny Van den Heuvel-Janssen. Foto: Rikus ten Brücke

'Geef elkaar de ruimte'

Merselo | Ben van den Heuvel (78) en Anny Van den Heuvel-Janssen (75) uit Merselo waren gisteren (27 april) 50 jaar voor de wet getrouwd. Op 6 mei zijn ze ook een halve eeuw voor de kerk getrouwd, wat een dag later in partycenter 't Anker in Merselo uitbundig gevierd zal worden.

Door Sven Poels

Kermis in Haps, 1962. De in Merselo geboren en getogen Anny, dan nog een jonge vrouw van begin twintig, staat glazen te spoelen in het café van haar tante. Een iets oudere jongeman trekt de aandacht naar zich toe. Die jongeman is kroegentijger Ben uit Haps. "Het hoekje van de tap vond Ben heen gezellig", weet Anny 54 jaar later nog. "Hij had een vlotte babbel en heeft me zo ingepalmd." Ben op zijn beurt weet niet meer precies hoe hij het voor elkaar heeft gekregen: "Ik stond te loeren en dacht: 'dat is een mooie meid, waar komt die vandaan?'"

Uit Merselo dus, een dorp ruim twintig kilometer verderop. Een afstand die je in die tijd niet zomaar even overbrugde. Anny: "Met de fiets was het behoorlijk ver." Mede daardoor komt een relatie in eerste instantie niet echt van de grond. "Pas een jaar later is het aan gegaan. Ik begon hem toen echt leuk te vinden, al was het wel een beetje in het geheim." De wet van de remmende voorsprong gold ook voor Anny en Ben: drie jaar nadat ze verkering kregen trouwden ze al, en wel op 27 april 1966. Nog geen twee weken later deden ze het over voor de kerk.

Wat volgde was een leven in en rondom Merselo. Eerst zes jaar in Daalland, en vanaf 1973 in de straat Kleindorp, op steenworp afstand van de kerk. Ben werkte als 'opperman' bij bouwbedrijf Verhoeven en Anny was schoonmaakster op bruiloften en partijen. Nakomelingen kreeg het stel niet, maar in jaren tachtig en negentig zorgden ze wel voor een drietal oppaskinderen van de familie Knol. "Drie dagen in de week zorgden we voor een jongen en twee meiden", blikt Anny terug. "In 1991 verhuisde het gezin naar Arnhem, toen nog twee dagen in de week." Anny noemt de (opvoed)ervaring 'uniek': "Het was een meerwaarde en een mooie invulling van onze tijd.

Een andere zinvolle tijdsbesteding was en is de zorg voor paarden. Anny: "We hebben ruim 34 jaar een lief paard gehad, die vorig jaar op 35-jarige leeftijd is overleden." Een uitzonderlijk hoge leeftijd voor een knol. "We hebben daar zelfs de krant mee gehaald." Momenteel staan er twee nieuwe pony's op hun stukje grond, waarop Ben tevens een aantal duiven
houdt.

Sportief is het gouden bruidspaar eveneens: Ben voetbalde bij de veteranen van SV Merselo en ook slaat hij, net als Anny, nog elke week een balletje bij de plaatselijke tennisvereniging. Tevens doet hij daar onderhoud aan de tennisbaan en zorgt hij er plichtsgetrouw voor dat het gras bij de kerk er piekfijn bij ligt. Al deze activiteiten onthullen het geheim van 50 jaar bij elkaar blijven, zo blijkt. Anny: "Je moet elkaar de ruimte geven en de ander in zijn waarde laten." Ben: "En je moet goed voor elkaar zijn. Niet te veel vitten."