Danskriebels en danskamp, genieten voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar.
Danskriebels en danskamp, genieten voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar. Foto: Henk Lammen

Een groot dansfeest

Venray | "Wat de kinderen mogen verwachten?", herhaalt dansdocente Karin Groenen de openingsvraag. "Een weekend met veel uren danstraining, maar ook volop tijd voor plezier en ontspanning." Samen met haar collega dansdocenten Myrna van Rens en Eva Rutten organiseert Groenen in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 juli voor het eerst een danskamp in Venray.

Door Henk Lammen

Karin Groenen (25 jaar) heeft al enkele jaren ervaring met de organisatie van danskampen in Gennep en Hilvarenbeek. "Met heel veel succes. De belangstelling is enorm en ieder jaar opnieuw genieten de kinderen van twee dagen samen dansen." Het idee om ook in Venray een danskamp te organiseren lag voor de hand omdat ze samen met haar collega's Myrna van Rens en Eva Rutten danslessen verzorgt in Kunstencentrum Jerusalem, de thuisbasis van de eerste editie van het evenement: Danskamp 2016 voor jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar en Danskriebels voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Eat, sleep, dance en repeat. De boodschap op de flyer van Danskamp 2016 geeft in een notendop de essentie van het eerste dansweekend in Venray weer. "Het danskamp is bedoeld voor jongeren die heel graag dansen. Het enige dat ze moeten meenemen zijn slaap- en verzorgingsspullen, de rest wordt door ons geregeld. Naast danstrainingen wordt er gezorgd voor een ontbijt, lunch en diner. Ze kunnen douchen, alle faciliteiten zijn aanwezig. Het hele weekend, dus ook in de nachtelijke uren is er bekwame leiding. De ouders kunnen met een gerust hart hun kinderen aan ons overdragen", aldus Myrna van Rens (40) die al decennialang danslessen verzorgt.

De drie dansdocenten kozen bewust voor het weekend van 23 en 24 juli. "Het eerste weekend van de zomervakantie. Hoe kunnen kinderen beter de vakantie beginnen met een tweedaags dansfeestje. Heerlijk samen genieten toch. Er samen iets leuks van maken", zegt Eva Rutten (24) enthousiast. De kinderen verzamelen zich op zaterdagochtend in het kunstencentrum en vervolgens begint de eerste dansdag. Onder leiding van de drie dansdocenten komt een intensief programma van dansstijlen aan bod. "Het is flink werken en beslist geen bezigheidstherapie, maar beslist heel pittig", lacht Van Rens. "Er wordt hard getraind met veel trainingsuren, want uiteindelijk werken we samen naar een gemeenschappelijk doel. Een korte voorstelling op zondag van een half uur, waarin de deelnemers aan hun ouders, familie, vrienden en bekenden laten zien wat ze geleerd hebben. Tijdens die voorstelling is iedereen welkom", vult Groenen aan. Naast lessen van Groenen, Rutten en Van Rens worden de kinderen onder handen genomen door gastdocenten. "Er is veel aandacht voor techniek en choreografie. Het kamp moet niet alleen leuk en gezellig zijn, maar vooral leerzaam. Al is de instap laagdrempelig. Ook kinderen met weinig tot geen danservaring zijn net zo welkom."

Naast veel aandacht voor dans(training) moeten beide danskampen vooral een gezellige zomervakantie inluiden. "In de avonduren is er een gezellig en ontspannen programma voor de groep van Danskamp 2016. Maar ook voor de jongere kinderen bij Danskriebels zijn er omlijstende activiteiten zoals knutselen en samen spelletjes doen. Uiteraard staat het weekend vooral in het teken van samen dansen, maar aan het einde moeten de deelnemers ook terug kunnen kijken op twee gezellige dagen. Als we dat kunnen bewerkstelligen, zijn we meer dan tevreden", klinkt het bijna in koor uit de monden van de drie dansdocenten.

De kosten voor Danskamp 2016 bedragen 55 euro, deelname aan Danskriebels kost 35 euro. Alle kosten zijn daarbij inbegrepen. Inschrijven voor Danskamp 2016 en Danskriebels kan nog tot 15 mei. Inschrijfformulieren zijn te downloaden via website www.danshuisvenray.nl. Brochures voor beide kampen zijn inmiddels op diverse plaatsen in Venray verspreid, maar kunnen ook worden aangevraagd via email info@dansstudio49.nl.