Anne Janssen (midden) schreeuwt het uit na het beslissende punt, ActiveRooy is kampioen!
Anne Janssen (midden) schreeuwt het uit na het beslissende punt, ActiveRooy is kampioen! Foto: Henk Lammen

"Een nieuwe uitdaging"

ActiveRooy-Energo 2 4-0. Setstanden: 25-11, 25-13, 25-10 en 25-17.

Venray | "De tweede divisie is een enorme uitdaging. Het is heel lang geleden dat in Venray door dames op dit niveau is gevolleybald. We gaan bewijzen dat we ook in die klasse thuishoren en mee kunnen draaien." Een kwartier na afloop van de kampioenswedstrijd tegen Energo 2 kijkt spelverdeelster Lieke Vervoort (23) alweer vooruit naar het nieuwe seizoen. "Maar we gaan eerst een feestje bouwen", vult Femke Arts (28) aan. "Ook dat kunnen we goed." En weg zijn de twee, naar de kantine van sporthal De Wetteling. Het zou nog lang onrustig blijven…….

Door Henk Lammen

De dames van ActiveRooy waren zaterdagavond in de kampioenswedstrijd niet één, maar enkele maatjes te groot voor Energo 2. De gasten uit Beers, toch vierde op de ranglijst, kregen in De Wetteling alle hoeken van het veld te zien. "Vandaag was ook absoluut onze beste wedstrijd van het seizoen. We hebben ze echt geknakt", straalt Anne Janssen (24) na afloop als Energo op een 4-0 nederlaag is getrakteerd. Juist in de belangrijkste wedstrijd etaleert Janssen haar extra klasse. Met harde knallen neemt ze de gasten keer op keer onder vuur, daarnaast zweept ze haar ploeggenoten telkens op om niet te verslappen. Na enkele jaren op eredivisieniveau met VC Irmato Weert en Peelpush Meijel keerde Janssen voor aanvang van dit seizoen terug op het oude nest. Spijt heeft ze geen seconde gehad. "Ik wilde ook hier wat neerzetten, bij de club waar ik ben begonnen en speelsters met wie ik eerder met veel plezier heb samen gespeeld. Als dat dan meteen in het eerste jaar lukt, is dat toch prachtig." Toch is ze ook kritisch, de perfectionist die ieder duel het onderste uit de kan wil halen. "Als we iedere wedstrijd hadden gespeeld zoals vandaag, dan waren we al weken geleden kampioen geweest." De ervaren Femke Arts, die de opmars van ActiveRooy in al die jaren van dichtbij meemaakte, kan dat alleen maar beamen. "We hebben regelmatig onnodig punten laten liggen, maar dat komt ook omdat we niet altijd op volle oorlogssterkte waren. Door blessures en het feit dat nogal wat speelsters in de zorg werkzaam zijn, waren we niet ieder duel compleet. En we speelden soms te wisselvallig. Toch hebben we in enkele jaren tijd enorme stappen gemaakt. Twee jaar geleden werden we kampioen in de promotieklasse, nu zijn we de beste van de derde divisie", geniet Arts van haar tweede titel in drie jaren.

Lieke Vervoort speelde jaren een bescheiden rol als tweede spelverdeelster achter eerste keus Sofie Manders. Na het vertrek van Manders werd ze aan het begin van dit seizoen door coach Dries Smeets gebombardeerd tot nummer één. "Ik heb een kans gekregen en die ook gepakt. Ik heb mijn bijdrage aan het kampioenschap kunnen leveren", zegt ze trots. "Een bijdrage, je hebt alles gespeeld. En hoe", vult Janssen aan. Over een ding laat het drietal geen twijfel bestaan. ActiveRooy is een aanwinst voor de tweede divisie. "Met deze selectie draaien we zeker in de middenmoot mee", oordeelt Anne die met haar jaren eredivisie-ervaring de sterkte van haar ploeg op waarde weet te schatten. Al is een kwaliteitsimpuls altijd welkom. "Uiteraard zijn goede speelsters altijd welkom. Zeker omdat enkele speelsters (Loes Vervoort en Lisanne Lomme, red.) volgend seizoen in het tweede gaan spelen."