Venray-verdediger Frank Gielens ruimt de bal op voor een aanvaller van RVU. Rechts kijkt Rik Linders toe.
Venray-verdediger Frank Gielens ruimt de bal op voor een aanvaller van RVU. Rechts kijkt Rik Linders toe. Foto: Lotte Kamphuis

Venray wint met zevenklapper

Venray-RVU 7-1 (0-0).

Doelpunten: 48. Armend Shala 1-0; 56. Armend Shala 2-0; 67. Armend Shala 3-0; 73. Youri Poper 3-1; 75. Armend Shala 4-1; 77. Niek Versteegen 5-1; 88. Jordi Janssen 6-1; 89. Armend Shala 7-1. Scheidsrechter: Vries (Bunde). Toeschouwers: 250. Gele kaart: Niek Versteegen (Venray).

SV Venray: Van Enckevort; Van Dijck, Linders, Gielens en Koenen (77. Egelmeers); Stiphout, Pelzer en Kessels; Kleuskens (70. Wilschut), Versteegen (77. Janssen) en Shala.

Door Henk Willemssen

VENRAY | Op het spiksplinternieuwe scorebord op sportpark De Wieën prijkte na afloop de klinkende 7-1 zege van Venray op RVU in de eerste klasse D. Daar zag het na de doelpuntloze eerste helft allerminst naar uit. Na de pauze toonde Venray meer flair en overtuiging en de kansen regen zich aaneen.

De jonge talenten Armend Shala (vijf treffers) en Danny Pelzer (vijf assists) hadden een groot aandeel in de Venrayse zevenklapper. De frêle linkerspits Shala brak met twee rake kopballen de ban: 2-0. Beide keren kwam de loepzuivere voorzet van Pelzer. "We speelden al enkele jaren samen in de jeugd en we voelen elkaar perfect aan", zei Danny Pelzer. "Dit is voor ons een heel belangrijke zege. En voor mij is het helemaal lekker omdat ik vijf assits kon geven. Toen het bij ons eenmaal begon te lopen, maakten we de goals ook zo gemakkelijk."

Door de schorsingen van de routiniers Niels Nielen en Angelo van Mil verscheen Venray met een superjong elftal – gemiddelde leeftijd 21 jaar – binnen de lijnen. Blijkbaar was de druk om te moeten winnen aanvankelijk te groot voor de rood-witten. In de eerste helft kregen de toeschouwers een mager potje degradatievoetbal voorgeschoteld. "Het kwam wellicht ook door de vele wisselingen in het elftal. Sommige jongens moesten op een vreemde plaats spelen, terwijl anderen langere tijd niet in de basis stonden", verklaarde trainer Stef Sijbers. "Er stond ook wat extra druk op dit duel dat per se gewonnen moest worden."

Abe Stiphout (19) maakte zijn debuut in de basis en Tom Kessels keerde terug in het elftal. Rik Linders nam de liberopositie in en middenvelder Joy Koenen moest noodgedwongen linksback spelen.

De hoogtepunten uit het eerste bedrijf waren op één hand te tellen. Eenmaal bracht de paal redding voor RVU na een misser van de doelman. Armend Shala kon net niet profiteren. Vlak daarna werd een treffer van Niek Versteegen vanwege buitenspel afgekeurd. In een fase dat arbiter Vries alles tegen de thuisploeg leek te fluiten, liep Niek Versteegen bij een aanvallende actie een even onverwachte als onwelkome gele kaart op.

Na de thee ontspon zich een kansenfestival. Het was al snel raak door een kopbal van Armend Shala. De 2-0 was een kopie van de openingstreffer. Vanaf dezelfde plek gaf Danny Pelzer de voorzet waaruit Shala opnieuw raak kopte. Niek Versteegen kreeg daarna twee goede kansen maar hij had zijn vizier niet op scherp staan. Halverwege de tweede helft verzond Pelzer een lage voorzet naar Shala die de verre hoek vond: 3-0.

Bij een zeldzame uitval van RVU hield invaller-doelman Dirk van Enckevort even in bij het uitkomen. Daardoor kon de zojuist ingevallen Youri Propper de eretreffer scoren: 3-1.

Twee minuten later herstelde de thuisploeg de marge weer. Ditmaal kwam de assist van Versteegen en Shala trof voor de vierde keer het doel: 4-1. Bij de volgende aanval zette Pelzer Versteegen vrij voor het doel. Met een mooie beweging verschalkte de Venrayse topschutter de RVU-doelman: 5-1.

Het was tevens de laatste actie van Versteegen die vervangen werd door Jordi Janssen. Die kreeg al snel enkele kansen op zijn debuutgoal in de hoofdmacht. Na een drietal mislukte pogingen kon Jordi Janssen vlak voor tijd toch juichen: 6-1. Het slotakkoord was voor de voortreffelijke combinatie Pelzer-Shala: 7-1.

Trainer Sijbers: "Na rust hebben we wel vol druk gezet. RVU kon het niet meer belopen en er ontstond veel ruimte op het veld."