Kritiek verkoop vastgoed

VENRAY | inVENtief heeft kritische vragen gesteld over de verkoop van maatschappelijk vastgoed door de gemeente. De oppositiepartij zet vraagtekens bij de handelwijze van het college bij de verkoop van 't Freulekeshuus en het schoolgebouw in Heide.

Door Henk Willemssen

Door de sluiting van basisscholen beschikt de gemeente over leegstaande panden waarvoor vaak lastig een herbestemming te vinden is. De mogelijkheden zijn beperkt omdat woningbouw geen optie is. Door de maatschappelijke bestemming van het gebouw en het overschot aan bouwplannen. Indien er toch gegadigden zijn, dan worden de panden vaak ver onder de taxatiewaarde verkocht. De gemeente raakt zo verlost van onrendabele gebouwen en onderhoudslasten die tot in lengte van jaren doorlopen.

Eind 2014 werd een adviesnota over de verkoop van maatschappelijk vastgoed van de politieke agenda gehaald. Er was in de commissievergadering kritiek op, waardoor het nooit op de raadsagenda kwam. 'Hierna is het angstig stil geworden', zegt inVENtief. De partij herinnert aan de afspraak dat verkoop altijd moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Want het gaat vaak om grote, bepalende gebouwen in dorpen en wijken.

Het is inVENtief dan ook een doorn in het oog dat onlangs het monumentale pand 't Freulekeshuus aan de Eindstraat is verkocht aan twee Venrayse bedrijven. Studio Spinazie en Confiance Financieel Advies hebben het 150 jaar oude gebouw gekocht voor 180.000 euro. In 2009 werd het pand, ontworpen door de bekende architect Pierre Cuijpers uit Roermond, nog getaxeerd op 500.000 euro.

De oppositiepartij vindt het een miskenning van de gemeenteraad. inVENtief wil weten waarom het college 'serieuze signalen' bij de verkoop van 't Freulekeshuus heeft genegeerd. En waarom de gemeenteraad buitenspel is gezet bij dit 'politieke gevoelig dossier'.

Tevens wil inVENtief meer weten over de verkoop van het schoolgebouw in Heide. De gemeente wil het pand – als zelfsturingproject – overdragen aan de dorpsgemeenschap. De school heeft een taxatiewaarde van 220.000 euro. De gemeente berekent de helft van dit bedrag (110.000 euro) plus 15.000 euro ambtelijke kosten. Deze 125.000 euro wordt gehaald uit de geldpot voor zelfsturing. Het plan komt op 28 april in de commissie Leven en op 17 mei in de gemeenteraad.