Wandeling IVN Blauwborst centraal

Griendsveen | IVN Geijsteren-Venray gaat op zondag 24 april op zoek naar vogels in de Peel. De aandacht gaat speciaal uit naar de blauwborst.

De samenkomst is om 7.00 uur bij de kerk in Griendtsveen. Vanaf daar gaat het naar het natuurgebied. Zelden gaan in Nederland een opvallend vertoon van kleuren en een uitbundige zang gepaard; de blauwborst is daarop een uitzondering.

Zo geheimzinnig als de vogel in de broedtijd is, zo opvallend is zijn baltsritueel in het vroege voorjaar. In maart en april zingt de blauwborst het liefst van een verhoging in het rietland en ruigte; zijn blauwe borst met witte vlek opvallend vooruit. De vogel is een meester in het imiteren van andere vogels die naast hem in het territorium leven. Niets is zo verwarrend als je als vogelteller van alles denkt te horen en daar een parmantige blauwborst ziet kwelen. Om zijn lied kracht bij te zetten, stijgt de vogel al zingend de lucht in om vervolgens met zijn uitgewaaierde bruinrode staart als een parachuutje naar beneden te komen.

Ook de stilte in het gebied met zijn vennen, rietkragen en berken is de moeite waard.


Bedevaart Banneux

Venray | Lourdescomité Venray houdt op dinsdag 10 mei in samenwerking met Velden een dagbedevaart naar Banneux waar een eucharistieviering en het lof worden bijgewoond.

De bus vertrekt om 7.00 uur vanaf De Wetteling in Venray. Voor aanmelding en meer informatie: Sraar Philipsen via telefoon 06-13437604.