Burgemeester Hans Gilissen feliciteerde Jo Imming-Romijn met haar 100ste verjaardag.
Burgemeester Hans Gilissen feliciteerde Jo Imming-Romijn met haar 100ste verjaardag. Foto: Rikus ten Brücke

Jo Imming 100 jaar

Smakt | Jo Imming-Romijn werd maandag 18 april 100 jaar. Zij is tevens de oudste inwoner van de gemeente Venray. Burgemeester Hans Gilissen kwam haar in de Zorgresidentie in Smakt feliciteren met haar honderdste verjaardag.

Ter gelegenheid van haar verjaardag wordt op zaterdag 23 april om 11.00 uur door de gemeente Venray een boom geplant in het honderdjarigenbos in het stuifzandgebied aan de Parkweg, aan de rand van het vroegere openluchtzwembad.

Jo zag het levenslicht op 18 april 1916 op de boerderij van de familie Imming in De Zilk in de gemeente Noordwijkerhout. Zij is het twaalfde kind van Jan Romijn en Helena van der Lans. Vader Jan Romijn was landbouwer en trouwde in 1896 met Dirkie van Schooten, die op 31-jarige leeftijd, in 1900, vlak na de geboorte van hun derde kind Cornelia, overleed. Weduwnaar Jan Romijn trouwde vervolgens in 1903 in Loosduinen met Helena van der Lans.

Vader Jan Romijn overleed in 1932 op 61-jarige leeftijd na een fietsongeluk in Lisse, dochter Jo Romijn was toen 16 jaar oud. Haar moeder Helena van der Lans overleed in 1964 in Lisse, op 91-jarige leeftijd. Uit het eerste huwelijk van haar vader kwamen drie kinderen, uit het tweede huwelijk van haar vader en moeder elf kinderen.

Jo Romijn ging na de lagere school, op jeugdige leeftijd, uit werken als dienstmeid in de huishouding bij enkele gezinnen in Noordwijkerhout. Daar leerde ze Willem Imming uit Alkmaar kennen, die als herenkapper werkte bij de psychiatrische inrichting St. Bavo in Noordwijkerhout. Jo Romijn en Willem Imming trouwden in Noordwijkerhout in 1942 , zij was 26 jaar en hij was 24 jaar. Pas getrouwd moesten zij vanwege de Duitse bezetters evacueren met patiënten en personeel van psychiatrische inrichting St. Bavo in Noordwijkerhout in het najaar van 1942, met de trein via Utrecht naar Venray. Daar bleven ze altijd samen wonen. In april 1943 werd hun eerste dochter Toos geboren in Venray.

In oktober 1944 moesten ze wegens heftige oorlogshandelingen in Overloon en Venray evacueren naar Weert, moeder was toen in verwachting van de tweede dochter, Marleen. In maart 1945 konden zij weer veilig terugkeren naar Venray, waar dochter Marleen werd geboren in april 1945. Daarna zagen achtereenvolgens Annemie (in 1949), Riet (in 1951), Lisette (in 1957) en zoon Jos (in 1961) het levenslicht. Vader Willem Imming overleed in mei 1998 op 80-jarige leeftijd. Naast zes kinderen heeft de eeuweling inmiddels ook tien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.

Willem en Jo woonden lange tijd in een woning aan de Eindstraat 37 (was vroeger Overloonseweg) in Venray tegenover het Sint Josephklooster, waar pa Imming een herenkapsalon annex sigarenzaak was gestart in 1950. In mei 2009 verhuisde Jo naar een aanleunwoning/appartement bij Het Schuttersveld, tot april 2014. Na een ongelukkige val in april 2014 is zij, na een korte ziekenhuisopname, weer opgeknapt en woont zij sinds mei 2014 in de Zorgresidentie in Smakt.

Op Peel en Maas TV was deze week een verslag van haar verjaardag te zien. Deze uitzending terugkijken kan via de website www.peelenmaasvenray.nl en de Facebookpagina van Peel en Maas.