Feestelijke opening torenkamer kerk

Venray | De toren van de Grote Kerk is een bezienswaardigheid rijker. Het waarnemingsboekje waarin Duitse observanten tijdens de Slag om Overloon hun aantekeningen maakte, heeft een plaats gekregen in de derde torenkamer.

Op Koningsdag woensdag 27 april van 13.00 tot 16.00 uur is de torenkamer voor het eerst te zien, daarna elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur t/m 29 oktober met uitzondering van zaterdag 6 augustus. Het waarnemingsboekje bevat de aantekeningen van Duitse militairen die de toren van de Grote Kerk als uitkijkpost gebruikten. Het betreft de dagen van 6 t/m 13 oktober 1944. Van uur tot uur, van minuut tot minuut, worden de gevechtswaarnemingen bijgehouden. Het aantekeningboekje is gevonden onder het puin van de opgeblazen toren. Het boekje is min of meer ongeschonden en de aantekeningen in het Duits zijn goed leesbaar. In de toren is een bureaublad gemaakt waarop de uitvergroting van het originele boekje te zien is. Er is een transcriptie gemaakt van de Duitse tekst en een vertaling in het Nederlands en Engels. Het originele boekje is in privébezit.

De eigenaar heeft het beschikbaar gesteld om expositie in de toren mogelijk te maken. Het sluit aan bij de informatie van de Liberation Route, luistersteen 202, die naast de kerk gelegen is. Naast de expositie van het waarnemingsboekje hangen er in dezelfde ruimte vier banieren met de bouwtekeningen van de huidige, herbouwde toren. In de toren is ook de film In Hemelsnaam nog te zien. Op de kijkwijzers staan de foto's van de huidige situatie met daarbij een aantal foto's van de situatie uit het verleden Dit project, Torenview, is een gezamenlijk project van Stichting Carillon Venray en het Rooys Gidsen Gilde. Via het VVV Venray is een rondleiding met een torengids te boeken.