Het gouden bruidspaar Gerrit en Frida Jacobs-Berkers.
Het gouden bruidspaar Gerrit en Frida Jacobs-Berkers. Foto: Lotte Kamphuis

"Naar elkaar luisteren"

Venray | Gerrit Jacobs (71) en Frida Jacobs-Berkers (70) zijn morgen op de dag af 50 jaar met elkaar in de echt verbonden. Het geheim? "Veel praten en goed naar elkaar luisteren."

Door Sven Poels

De meeste mensen vinden op de markt wat leuke hebbedingetjes voor een schappelijke prijs. Gerrit en Frida vonden er iets veel mooiers: eeuwige, onbetaalbare liefde. "In 1962, op de markt in Deurne hebben we elkaar ontmoet", vertelt Frida. "'s Avonds laat, op een zaterdag." Gerrit, die door zijn vrouw is overtuigd om hun levensverhaal door Peel en Maas te laten optekenen, vult aan: "Frida was een mooi 'mechje', ik had alle vleugels gespreid. We zijn samen naar het park gegaan en hebben daar lekker 'geknoeveld'."

Het 'charme-offensief' van Gerrit maakte zo veel indruk op Frida, die ze zich na de ontmoeting afvroeg of ze de spontane jongen uit het Venrayse Veltum een week later nog wel zou kennen. Van een gebroken hart was echter geen sprake, want Gerrit kwam in de jaren die volgden trouw naar Deurne. Eerst met de bus, toen met de fiets en tot slot met de brommer.

De talloze vervolgafspraakjes bevielen aan beide kanten uitstekend. Op 22 april 1966 stapte het dartele tweetal in het figuurlijke huwelijksbootje, en een jaar later werd op de Kruisstraat in Venray hun eerste dochter Dorothe geboren. Niet lang daarna verhuisde het kersverse gezinnetje naar het Groenewoltsepad, waar in 1972 de tweede dochter Erica het levenslicht zag. Toen vond Gerrit het qua gezinsuitbreiding wel welletjes. "Twee is zat."

Het viertal verhuisde vervolgens naar de Deken Berdenstraat, waar de kinderen uit huis gingen en de ouders in totaal 39 jaar bleven wonen. Vier jaar geleden volgde de (vooralsnog) laatste verhuizing, naar een appartement aan de Circusroos. Morgen, 50 jaar nadat ze elkaar het jawoord gaven, bereiken ze daar hun gouden huwelijksjubileum. "Het is ons met ups en downs gelukt", aldus Frida.

Mooie herinneren zijn hun trouwdag en de geboortes van hun (klein)kinderen, de excursiereizen die ze samen maakten en de vele fietstochten die ze nog steeds ondernemen. Moeilijke gebeurtenissen waren de hernia van Gerrit, die hij op 32-jarige leeftijd opliep in de bouw en waarna de rollen in het huishouden 'omgedraaid werden', maar zeker ook de hersenbloeding die Gerrit elf jaar geleden opliep.

Frida: "Daar waren we op tijd bij, waardoor Gerrit er gelukkig goed uit is gekomen. Alleen zijn geheugen is iets minder."

Het tweetal geniet nu van hun oude dag. Gerrit doet nog iedere donderdag handboogschieten met zijn kleindochter (een activiteit die hij ook tien jaar lang met Frida deed, tot haar arm uit de kom ging) en in het weekend staat het kwieke liefdesstelletje bij voetbalvereniging SVOC'01 in Oirlo aan de kant om de drie kleinzonen aan te moedigen.

Tot slot wil de verslaggever van dienst wel eens weten hoe je dat voor elkaar krijgt, 50 jaar bij elkaar blijven. Gerrit, die aanvankelijk niet het achterste van zijn tong wilde laten zien, komt met een goede raad. "Veel praten en goed naar elkaar luisteren. Ook al heb je onenigheid, praat het uit." Daarna, met een lach: "Maar niet verder vertellen hè."