Teleurstelling na afblazen zorghuis in Castenray

CASTENRAY | De bouw van een zorghuis in Castenray gaat niet door. Na twee jaar besloot stichting Broekstaete de stekker uit het project te trekken. Teleurstelling en frustraties overheersen. Initiatiefnemer Bert Arts, tevens dorpsraadvoorzitter, is zelfs boos. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de gemeente Venray. "We zijn bedrogen en hebben geen enkele medewerking gehad", vindt hij.

Door Henk Willemssen

In 2014 werd stichting Broekstaete opgericht met als doel een zorghuis te realiseren voor de oudere en hulpbehoevende inwoners van Castenray. De locatie was het voormalige woon- en kantoorgedeelte van loonwerkersbedrijf Hendrix-Smits aan de Lollebeekweg. Het pand zou verbouwd worden tot zes zorgappartementen. Met vier eenpersoonswoonruimtes en twee wat grotere appartementen voor twee personen.

Aan belangstelling was geen gebrek. Alle zes appartementen waren al besproken. De stichting wilde het pand aankopen van de gemeente, maar zo ver kwam het niet. "Het allerergste is het voor de mensen die hier wilden komen wonen. Ze zijn gruwelijk teleurgesteld", zegt Arts. "Het zijn mensen die vaak al hun hele leven in Castenray wonen. Ze hebben hier hun sociale leven en contacten. Dankzij de zorgwoningen zouden ze ook in hun laatste levensfase hier kunnen blijven. In plaats van dat ze naar zorginstellingen in Horst of Venray moesten verhuizen. Dit gaat nu allemaal niet door. Het is een enorme frustratie en het is treurig voor het dorp. Alleen maar omdat de gemeente het volledig heeft laten afweten."

Met fondsenwerving en subsidies hoopte de stichting Broekstaete de financiering rond te krijgen. De inbreng van de gemeente was cruciaal, omdat vaak alleen via cofinanciering geld is los te krijgen bij andere instanties. Bert Arts verwijt de gemeente ook een gebrek aan medewerking en inzet om de starterfinanciering rond te krijgen. "We zijn gewoon aan het lijntje gehouden."

Arts haalt aan dat het project overal met open armen is ontvangen. "We hebben een presentatie voor de provincie gegeven. We kregen complimenten omdat het zo'n veelbelovend project was. Maar als ambtenaren en de wethouder dwarsliggen, dan lukt het gewoon niet." Wethouder Lucien Peeters (CDA) zegt 'geschrokken te zijn van de toon' van de werkgroep uit Castenray. "Ik vind de toon niet op zijn plaats en de verwijten zijn ook niet terecht. Alhoewel ik de teleurstelling niet kan bestrijden."

Peeters wijst erop dat de bouw van een zorghuis geen eenvoudige klus is. "Het is een project van de lange adem." Dat bleek ook in Ysselsteyn, waar het initiatief enkele keren voortijdig leek te stranden. Door de doorzettingskracht van de Ysselsteynse initiatiefnemers kwam het toch van de grond. "Zo'n zorghuis bestrijkt meerdere beleidsterreinen, zoals ook wonen. Dat maakt het ingewikkelder", zegt Peeters.

Hij erkent dat de gemeente nog niet goed ingericht is op dit soort grote projecten. "Bij de Wmo-taken gaat het nu vooral om individuele gevallen, zoals herindicaties. Daar zijn we volop mee bezig. De aanpak van grotere zaken moeten we nog verder doorontwikkelen."

Lucien Peeters betreurt het besluit om het zorghuis af te blazen. "Dat vind ik jammer. Want zo'n zorghuis past binnen de doelstellingen van de Wmo. Maar ik kan niet op hun stoel gaan zitten. Misschien waren de verwachtingen in Castenray ook wat te hooggespannen."


Nieuwe voorzitter ATV Venray

Venray | ATV Venray heeft tijdens de algemene ledenvergadering John Langen gekozen als nieuwe voorzitter.

John Langen, recreatief loper binnen ATV Venray, volgt Frank de Beer op die acht jaar voorzitter was en in januari aftrad. De Beer werd benoemd tot erelid. Vier leden die zich meer dan 25 jaar voor ATV Venray verdienstelijk hebben gemaakt, Miny Crooijmans, Paul Coppus, Harrie Verstappen en Geert Weijs, kregen van de Atletiekunie de waarderingsmedaille voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor ATV Venray. Een presentatie waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen 40 jaar dat atletiek in verenigingsverband is beoefend, is in het clubhuis te bekijken.