Eveline, Auke en Stijn zijn de initiatiefnemers van de nieuwe stichting.
Eveline, Auke en Stijn zijn de initiatiefnemers van de nieuwe stichting. Foto: Henk Lammen

Een bijzonder nummer voor zussen

Wanssum | Het wordt ongetwijfeld een avond met een dubbel gevoel, vrijdag 15 april. Ter nagedachtenis aan de een jaar geleden overleden Simone de Koster, maar tevens de kick-off van een nieuwe stichting: Sisters' Diary. In het Van Wanssum Café zingt het duo Hats Off, bestaande uit Auke Classens en Maartje Smedts, voor het eerst in het openbaar het nummer Sisters' Diary.

Door Henk Lammen

"Gelukkig heb ik het lied nog samen met Simone mogen beluisteren. Dat was een prachtig moment", zegt tweelingzus Eveline de Koster. "Luister vooral naar de titel. Simone bleef dat maar herhalen, een dag voor ze overleed en we samen genoten van het nummer. De titel verwijst naar mijn dagboek dat ze ooit van me had afgepakt en gelezen. Dat zat haar altijd nog dwars." Ze kan er om lachen. Eveline bewaart dan ook het liefste de goede herinneringen aan haar zus, die vorig jaar op jonge leeftijd overleed aan kanker. Het idee voor het nummer Sisters' Diary ontstond tijdens de kermis in Horst, in 2014. "Eveline en Simone kwamen die avond naar mij luisteren", herinnert Auke zich. "Toen ik even alleen was met Simone deed ik haar het voorstel om samen een nummer te maken voor onze zussen. Simone had toen juist de uitslag gekregen dat het niet goed was, terwijl mijn zus Willeke op dat moment het bericht had gekregen dat het beter ging. Ook zij had kanker, maar wist de ziekte te overleven. Met het lied konden we iets voor onze zussen doen. Als verrassing."

De muzikale klik tussen Simone en Auke was er altijd al. Dit vertaalde zich nu in een bijzonder nummer met de liefde van zussen voor elkaar als thema. Hoe fijn ze het samen hebben, hoe ieder zijn eigen weg gaat, en er plotseling iets gebeurt waardoor je elkaar weer nodig hebt. Je weet niet hoe, maar wilt wel laten weten dat je er altijd voor elkaar bent. "Het nummer is voor iedereen herkenbaar, een inspiratie. Simone wilde ook dat het positief werd, geen droevig lied", zegt Eveline. Auke vult aan: "We hebben het lied nog samen mogen delen. Onze liefde blijft dan ook altijd voortleven, niet alleen in het lied." Er valt even een stilte. Naast Eveline en Auke zit ook Stijn Claes, de vriend van Simone, aan tafel. Hij maakte het hele ziekteproces, van de diagnose tot uiteindelijk haar dood, van heel dichtbij mee. De twee jonge geliefden ondervonden aan den lijve dat er voor stellen, van wie een van de twee een ongeneeslijke ziekte heeft, geen toekomst is in onze maatschappij. De plannen voor kinderen, reizen, een huis. De stempel kanker was keer op keer een belemmering. Dat is ook de reden om de stichting Sisters' Diary in het leven te roepen. Stijn: "Het nummer is een strijdlied voor de stichting. Dat mensen die te maken hebben met een levensbedreigende ziekte een gewoon leven kunnen leiden. Als in de maatschappij het woord kanker valt, dan gaan vaak alle alarmbellen rinkelen. Dan ben je afgeschreven. Dat willen we aan de kaak stellen, want er verandert niets. Het eerste doel van de stichting is het lied uitbrengen, om vervolgens de maatschappelijke problematiek onder de aandacht te brengen. Dat de strubbelingen die Simone en ik hebben gehad, niet moeten kunnen. Dat was ook de wens van Simone."