SVOC-aanvaller Rob Houwen (links) zette met een vroege treffer zijn ploeg op het spoor van de 4-1 zege. Foto: Lotte Kamphuis

SVOC'01 sterkste in kelderduel

SVOC'01-VCH 4-1 (1-0).

Doelpunten: 2. Rob Houwen 1-0; 61. Marthijn Coppers 2-0; 72. Marthijn Coppers 3-0; 77. Boy Marijnissen 3-1; 90. Sid Peeters 4-1. Scheidsrechter: Jaspers (Helmond). Toeschouwers: 100. Gele kaart: Koen Classens (SVOC'01).

SVOC'01: De Mulder; Wismans, Marcelis, Rijbroek en Jenneskens; Kersten (46. Velthuyzen), Classens en Tacken; Peeters, Coppers en Houwen.

Door Henk Willemssen

OIRLO | SVOC'01 won het kelderduel dikverdiend met VCH met 4-1 in de vijfde klasse F. De tricolores wonnen daarmee ook hun derde thuiswedstrijd in 2016. Na de breuk met trainer Twan Bloemen, begin januari, verzamelde de ploeg van de coaches Rick Voermans en Maikel Wennekers negen punten. Het is een verdrievoudiging van het schamele aantal (drie punten) dat voor de winterstop werd vergaard.

De ontmoeting tussen de nummers dertien en veertien verliep uiterst sportief. SVOC'01 had duidelijk meer in zijn mars dan de hekkensluiter uit Blerick-Boekend. Toch stond er - behalve de eer - weinig op het spel. Omdat er geen enkele ploeg degradeert uit de vijfde en laagste klasse. Dat is voor de fusieclub uit Oirlo-Castenray geen reden het grotendeels verloren seizoen maar te laten lopen. "Nee, zeker niet", zegt interim-trainer Maikel Wennekers beslist. "We werken toe naar een goede en brede groep voor de komende competitie als hier een nieuwe trainer (de huidige jeugdcoach Toon Bongers, red.) aan de slag gaat."

SVOC'01 miste een kwartet spelers. Johan Gommans, Tijs Loonen en Tom Strijbos waren geblesseerd. Evenals keeper Nick Classens die een week eerder tegen Resia een gebroken teen opliep. Daardoor verscheen de betrouwbare routinier Ruud de Mulder weer onder de lat.

Al na anderhalve minuut nam SVOC'01 de leiding. Uit een voorzet van Roy Kersten profiteerde Rob Houwen van een weifeling in de VCH-defensie en hij schoot beheerst de 1-0 binnen. Daarna bleef de thuisploeg domineren. Maar er ging te veel mis in de aanvalsopbouw. De mogelijkheden die er kwamen werden telkens ook niet goed uitgespeeld.

Het dichtst bij een treffer was Sid Peeters die zijn kopbal, uit een corner van Bram Tacken, op de lat zag belanden. "We zijn de laatste weken vaker op voorsprong gekomen", zei Wennekers. "En telkens gaven we het af. Het heeft met vertrouwen te maken. Je zag na de vroege 1-0 wat angst en onrust in het elftal sluipen."

Na de pauze was er even een offensiefje van VCH. Aan de hand van de ingevallen Davy Steegh, ex-speler van Volharding. Daarna nam SVOC'01 het duel weer stevig in handen. "We hebben tijdens de rust afgesproken om veel minder de lange bal te hanteren en meer te gaan voetballen", aldus Wennekers.

Sid Peeters mikte de bal vlak langs het doel terwijl Rob Houwen de paal trof. In de 61e minuut viel toch de tweede treffer waar de tricolores al zo lang op loerden. Aanvoerder Marthijn Coppers zette de aanval op. Hij opende op links op Rob Houwen. Coppers liep door en hij ontving de bal terug op maat bij de tweede paal: 2-0. De kansen bleven komen voor de thuisploeg. In de 72e minuut gaf linksback Bart Jenneskens een diagonale crosspass van achteruit. De bal kwam precies voor de voeten van Marthijn Coppers die ineens onhoudbaar uithaalde: 3-0.

Een kwartier voor tijd trok de verder goed leidende arbiter Jaspers de enige gele kaart van de wedstrijd voor Koen Classens die de uitblinkende VCH-captain Hicham Mekrani vloerde. Via een mooi afstandschot van Boy Marijnissen konden de bezoekers nog iets terugdoen: 3-1.

In de extra tijd verscheen de 4-1 op het scorebord. Uit een corner van Bram Tacken kwam de bal via de vuist van de VCH-keeper bij Sid Peeters die de 4-1 binnenschoot. "Het was niet hoogstaand", vond Maikel Wennekers. "Het was onze minste wedstrijd sinds de winterstop. Maar ja, met een 4-1 uitslag moeten wij tevreden zijn."