Schietseizoen gilde Blitterswijck

Blitterswijck | St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck opent zaterdag 16 april het schietseizoen met het worstkoningschieten.

Dit jaarlijks evenement vindt plaats op schietterrein de Mars aan de Maasweg in Blitterswijck. De aanvang is 16.00 uur en de inzet is vijf meter braadworst. Diegene die het laatste stukje van het houten varkentje van de schietboom schiet, mag zich worstkoning 2016 noemen. Deelname staat open voor iedereen vanaf twaalf jaar. Verder kan er weer iedere zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur geoefend worden op de wip. Tevens gaat de onderlinge competitie van start. Op zondag 17 april vanaf 13.00 uur vindt de eerste van drie schietwedstrijden in klein kringverband plaats op het schietterrein.

De deelnemende gildes zijn St. Willibrordus Gilde Geijsteren, OL. Vrouwe Gilde Holthees, St. Antonius Gilde Well, St. Joris en St. Antonius Gilde Maashees, St. Theobaldus Gilde en het organiserende Gilde St. Antonius Abt Blitterswijck. Er wordt gestreden voor het algemeen klassement op persoonlijke titel, de erekampioen en voor de Jan Katelaan Trofee. Voor de dagprijs zijn iedere wedstrijd twee zilveren schildjes te winnen. Voor de jeugd is er een aparte wijdstrijd. Hier worden voor iedere wedstrijd drie bekers beschikbaar gesteld.


Prijs archeologie voor Teunissen

Venray | Archeologen vinden de aandacht van de provincie Limburg voor archeologie een opvallende omslag in beleid. Gedeputeerde Hans Teunissen heeft afgelopen weekeinde in Venlo dan ook de Aanmoedigingsprijs Archeologie 2016 ontvangen.

Teunissen kreeg de prijs uit handen van Wim De Baere van Archeologisch adviesbureau RAAP. De Venrayse gedeputeerde wordt geroemd om zijn inzet voor de Limburgse archeologie. Vanaf zijn aantreden in mei 2015 is Teunissen een groot ambassadeur voor de archeologie.

Hij wil oudheidkunde van zijn stoffig imago ontdoen door de vele vondsten uit de Limburgse bodem voor een breder publiek toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door vondsten ter beschikking te stellen voor onderwijs in scholen. Ook wordt onderzocht om belangrijke vondsten niet alleen in musea tentoon te stellen maar ook in winkeletalages.

Daarnaast betrekt hij dit jaar alle 33 Limburgse gemeenten bij het zoeken naar een nieuwe provinciaal depot voor archeologische vondsten omdat het huidige depot in Maastricht uitpuilt. Verder heeft hij zich beijverd om het tweedaagse landelijke archeologiecongres De Reuvensdagen dit najaar naar Limburg te halen. Die vinden plaats in Heerlen. Er worden naar verwachting 750 archeologen uit het hele land verwacht.

Ten slotte heeft Teunissen het vijfdaags internationale archeologencongres 2017, het zogeheten European Association of Archaeologist (EAA), samen met de gemeente Maastricht en de rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar Maastricht gehaald. Er komen naar verwachting enkele duizenden archeologen uit de hele wereld naar dit congres.

De Limburgse Archeologie Dag in het Limburgs Museum vond al weer voor de achtste keer plaats. Het is een jaarlijkse bijeenkomst voor archeologen, beleidsmakers en belangstellenden voor oudheidkunde.


Bedrijven toegankelijk

Venray | In het najaar van 2015 hebben leden van de werkgroep BTB van het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) onderzoek gedaan naar bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid (BTB) bij middenstandsbedrijven in de kerkdorpen.

Van de zeventien middenstandsbedrijven hebben er veertien het certificaat ontvangen. Dit zijn: Blitterswijck; Cremers Fruit. Wanssum; Jumbo supermarkt. KEK kapsalon, Van der Ligt diervoeders, bakkerij Verdeuzeldonck en Dekkers Tweewielers. Oostrum; keurslagerij Biemans en herenkapsalon Verhaegh. Leunen; Welkoop, Esso Vissers en Verkoeijen slagerij. Ysselsteyn; Coop supermarkt, Vitelia en bakkerij Van Gassel.

Burgemeester Hans Gilissen en wethouder Lucien Peeters gingen vrijdag mee op stap om de certificaten uit te reiken. Met het uitreiken van de certificaten sluit het GPV een groot onderzoek af in het kader van Winkelproject 2015-2016 in de hele gemeente Venray.

Inmiddels is het GPV gestart met het project Schouwen Sportaccommodaties. Veel sportaccommodaties zijn gelukkig goed toegankelijk. Of zij kunnen met enkele, vaak eenvoudige, aanpassingen goed bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar gemaakt worden.

Tot nu toe hebben zich nog maar vijftien verenigingen gemeld die mee willen werken aan de schouw. Clubs kunnen zich nog aanmelden om deel te nemen tot woensdag 20 april bij Martien van Dijk via e-mail info@gehandicaptenplatformvenray.nl.


Dirigent HONL

Sevenum | De 24-jarige Marjolein Vermeeren uit Sevenum benoemd als dirigent van Harmonie-Orkest Noord-Limburg.

Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al een schat aan ervaring en opleidingen in haar bagage. Ze is als fluitiste afgestudeerd voor de Master of Arts aan de Royal Academy of Music in Londen met distinction en de DipRAM Award for an outstanding final recital. Voordat ze naar Londen ging om te studeren heeft ze aan het Fontys Conservatorium in Tilburg een dubbel bachelor diploma behaald in fluit en HaFa-directie.

Als freelance fluitist heeft ze gespeeld met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, De Filharmonie (Belgiƫ), het Combattimento Consort Amsterdam en ze staat op de remplacanten lijst van The Halle Orchestra in Manchester. Ze speelt momenteel eerste fluit in het studentenorkest Arch Sinfonia in Londen en tijdens haar studie speelde ze in diverse Academy orkesten zoals het symfonieorkest onder leiding van Edward Gardner.

Verder dirigeert ze ook nog het jeugdorkest van de harmonie uit Sevenum.