Ondernemers uit Castenray en Oirlo willen de school kopen voor verhuur aan bedrijfjes.
Ondernemers uit Castenray en Oirlo willen de school kopen voor verhuur aan bedrijfjes. Foto: Henk Willemssen

Plan school Castenray

CASTENRAY | Ondernemers uit Castenray en Oirlo hebben bij de gemeente Venray aangeklopt om de voormalige basisschool in Castenray te kopen. Het gebouw staat sinds medio 2015 leeg, na de fusie van de basisscholen van beide dorpen.

Er was nog een andere gegadigde die er woningen wilde bouwen. De voorkeur van de gemeente gaat uit naar het plan van de initiatiefnemers Ed Classens, Ivan Maes en Maikel Wennekers. Zij hebben namens de ondernemers uit Castenray en Oirlo het voortouw genomen.

Voor de toekomstige invulling van het pand heeft de gemeente drie opties voor ogen: een maatschappelijk doel, kleinschalige bedrijvigheid of dienstverlening.

"De school was in Castenray het middelpunt van het dorp", zegt Ivan Maes. "We willen graag bedrijvigheid in het pand om deze functie te behouden. Denk bijvoorbeeld aan een kapper, een boekhoudbureau of een vorm van dagbesteding. Het gebouw is goed bereikbaar en er is een ruime parkeergelegenheid bij."

Afgelopen maandag hadden de initiatiefnemers het eerste gesprek op het gemeentehuis. "We willen het gebouw graag kopen en dan verhuren aan (startende) ondernemers", zegt Maikel Wennekers. "Wij vinden het in elk geval van belang het pand voor het dorp te behouden. We merken dat er bij beginnende bedrijfjes behoefte is aan ruimte. Maar we willen geen concurrent zijn van het gemeenschapshuis. Dus er zal geen horeca komen, maar er kan wel een groentewinkel in."