Afbeelding
Foto: ron koenen

Symposium voor zorgstudenten

Oostrum | Als gevolg van de vergrijzing hebben steeds meer ouderen in Noord- en Midden-Limburg chronische zorg nodig. Gilde Opleidingen bereidt zijn zorgstudenten grondig en op een vernieuwende manier voor op hun toekomstige werk in de ouderenzorg.

Tijdens een symposium konden de jonge mbo'ers in één dag ervaren wat ouderenzorg anno 2016 inhoudt.
Ruim 200 tweede-, derde- en vierdejaarsstudenten van de mbo-opleidingen Verzorgende en Verpleegkundige in Venray namen deel aan het Symposium Ouderenzorg, een initiatief van de zorgdocenten Carin Krebbers en Eleonoor Clermonts.

De afgelopen twee jaar organiseerden zij voor zorgstudenten in het examenjaar al bescheiden symposia over ouderenzorg. Dit jaar konden de docenten het groots aanpakken dankzij Gilde Innoveert, het project waarmee Gilde Opleidingen het mbo-onderwijs op diverse terreinen vernieuwt en naar een nog hoger niveau brengt. "Onze studenten hebben nu op één dag kennis kunnen maken met belangrijke thema's en actuele inzichten in de ouderenzorg. Een zorgsymposium wordt normaal gesproken alleen georganiseerd voor medewerkers in de zorg. Wij willen onze studenten deze ervaring nú al meegeven. Op die manier weten ze straks als ze in de ouderenzorg werken ook hoe het is om een symposium bij te wonen", vertelt Carin Krebbers.


Na de opening stonden er negen workshops op het programma, verzorgd door zorgprofessionals uit de regio. De studenten kregen uitleg en informatie over diverse thema's in de ouderenzorg en de uitdagingen die hen daarbij te wachten staan. In elke workshop stond de vraag centraal: wat kun jij straks voor ouderen betekenen?

Yvo Coumans (18), derdejaars Verpleegkundige bij Gilde Opleidingen, kijkt terug op een leerzame dag. Hij volgde drie workshops, onder meer van een geriatrisch fysiotherapeute over het belang van bewegen. Van een geriatrisch verpleegkundige hoorde Yvo wat er in een geheugenkliniek allemaal gebeurt. En een afasietherapeute gaf uitleg over taal- en spraakstoornissen bij ouderen. "Met name die laatste workshop was erg interessant. Ik heb veel geleerd over afasie. Wat het precies het is, wat er gebeurt in de hersenen, hoe de patiënt zijn aandoening ervaart en vooral hoe je als zorgverlener het beste kunt communiceren. Die kennis heeft mijn kijk op de ziekte veranderd en neem ik mee naar de praktijk. Ik loop stage in een verpleeghuis heb dagelijks te maken met ouderen met afasie als gevolg van een beroerte. Omdat ik nu meer weet over taal- en spraakstoornissen kan ik daar in de communicatie met patiënten beter op inspelen. Dat maakt deze dag heel waardevol."