Vanaf links drie enthousiaste dansliefhebbers: Marloes Drent, Wilma Theunissen en Els Bloemen.
Vanaf links drie enthousiaste dansliefhebbers: Marloes Drent, Wilma Theunissen en Els Bloemen. Foto: Henk Lammen

Dans-je-vrij voor jong en oud

Venray | Ruim een jaar geleden startte Rian Stiphout uit Leunen het initiatief 40+ swingen. Met een nieuwe naam, Dans-je-vrij, neemt een danscommissie onder leiding van Marloes Drent (52) uit Venray het stokje over. In het zaaltje van wijkgebouw Den Hoender vindt op vrijdag 22 april de eerste dansavond nieuwe stijl plaats.

Door Henk Lammen

In november van 2015 gaf Rian Stiphout aan te stoppen met 40+ swingen. Tot verdriet van enkele leden die trouw de avonden in De Klomp en later Den Hoender bezochten. "We vonden het met een groepje van twaalf mensen, die trouw de avonden bezochten, heel jammer dat de dansavond ging verdwijnen. Allemaal mensen die graag dansen en genoten van de gezelligheid. Die gedachte bleef een poosje leven, totdat we besloten om het initiatief nieuw leven in te blazen. Iedereen vond dat de avonden door moesten gaan", legt Marloes Drent uit waarom er is gekozen voor een nieuwe start en opzet. Met ook een nieuwe naam: Dans-je-vrij. "Dansen is je vrij voelen. Genieten van muziek, muziek voelen ook. En bewegen op muziek, vandaar onze keuze voor deze naam."

De dansavonden zijn bedoeld voor mannen en vrouwen tussen de 40 en 99 jaar. De (dans)muziek van alle grote artiesten uit de afgelopen decennia komen voorbij. Van James Brown, Van Morrison en The Temptations tot en met The Beatles, Elvis Presley, Frank Sinatra en heel veel andere grootheden uit de muziekgeschiedenis. Het rijtje artiesten is oneindig, de beleving en passie van het dansen tijdens de avonden is de gemeenschappelijke deler. "We geven elkaar de ruimte om los of samen te dansen en iedereen mag naar eigen kunnen genieten van het bewegen op muziek. Het wordt gewaardeerd als mensen een cd meebrengen met hun favoriete dansmuziek uit de jaren '60, '70 en '80 tot nu. En wie weet stappen er wel enthousiaste mensen uit de groep naar voren, die een dansstijl goed genoeg beheersen om een workshop te geven, zodat we ook kennis kunnen maken met dansstijlen die we nog niet zo goed kennen. Gewoon omdat ze enthousiast zijn en deze dansstijl met ons willen delen. Hiervoor kunnen mensen zich melden bij de danscommissie." Mensen dansen al sinds mensenheugenis. Het is iets dat iedereen van nature meekrijgt. Drent: "Hoe we dansen, dat is voor iedereen verschillend. Je doet mee met wat je om je heen ziet, je laat het uit jezelf naar boven komen of je gaat op dansles. Je kunt alleen dansen of samen of in een groepje en je verbonden voelen met de dansende mensen om je heen. Bij de maandelijkse dansavonden van Dans-je-vrij gaat het om het genieten en de onderlinge verbondenheid, de gezelligheid. Het dansen doen we met elkaar en we genieten er van. Ook degene die liever op hun stoel van binnen dansen en zo genieten van de muziek en het dansen, zijn van harte welkom."

De leeftijd 40+ blijft ook in het nieuwe concept overeind staan. Voor die categorie zijn er niet veel mogelijkheden om in een gezellige, ongedwongen sfeer te dansen en te genieten tijdens een gezellig avondje uit. "Het is toch heerlijk om samen die nummers uit lang vervlogen tijden te horen. Die herkenbaarheid in muziek is wat we samen delen tijdens de dansavonden. En de passie voor dansen natuurlijk. We willen iedereen ook de ruimte geven om de avond op zijn of haar manier in te vullen. In een ongedwongen sfeer ook nieuwe, sociale contacten leggen. Want dat is minstens zo belangrijk."

Na de hernieuwde start op vrijdag 22 april zijn de volgende dansavonden op de vrijdagen 20 mei en 10 juni. De entree bedraagt telkens twee euro en de avonden beginnen telkens om 20.00 uur. "Dit is om uit de kosten te komen", zegt Drent. "Door de bijdrage zo laag mogelijk te houden, kunnen we een laagdrempelige dansavond organiseren waarop iedereen welkom is. Het eerste half uur gebruiken we om elkaar te ontmoeten en samen koffie of thee te drinken met een gratis plakje cake. Vanaf half negen begint het dansen en een samenzijn, want naast de gezamenlijke passie moeten de avonden vooral gezellig zijn."