Lage opkomst bij referendum

VENRAY | De opkomst was op woensdag 6 april laag bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Met 29,5 procent lag Venray zowel onder het landelijke (32,2 procent) als het provinciale gemiddelde (31,0 procent).

Slechts 9.698 van de 32.911 kiesgerechtigden maakten gebruik van hun stemrecht. Een meerderheid van 62,5 procent was tegen het handelsverdrag, terwijl 36,7 procent voor stemde. In Limburg was 68 procent tegen. Venray was na Mook en Middelaar, Eijsden-Margraten, Leudal en Maastricht de gemeente met het grootste aantal voorstemmers.

In Vredepeel was het heel rustig in het stemlokaal. Er gingen in het kleine dorpje slechts 62 kiezers naar de stembus. Een aanloop van gemiddeld nog geen vijf per uur. Ook in Smakt was de opkomst (73) laag. Verreweg de meeste stemmen (1.358) werden uitgebracht in wijkcentrum 't Stekske in Landweert. Het aantal stemlokalen in de grootste wijk van Venray is teruggebracht van twee naar een. Ook in Brukske was slechts één stembureau open. In het nieuwe mfc brachten 694 kiezers hun stem uit. De derde drukst bezochte plek was De Sprank (648 stemmen).

In vrijwel alle stemlokalen waren de tegenstemmers in de meerderheid. Enige uitzondering was Geijsteren waar de stemmen staakten: 66 voor en 66 tegen. In Smakt bedroeg het verschil een stem: 33 voor en 34 tegen. Blitterswijck en Wanssum waren de dorpen met het grootste aantal tegenstemmers, beide 66,1 procent. Op de voet gevolgd door Veulen (65,9 procent). In de grote wijken zaten veel nee-stemmers. Koploper was Landweert (72,9 procent), gevolgd door Brukske (68,6) en 't Schöpke in Veltum (64,5).