Flinke kwaliteitsimpuls voor sportpark 't Klaverblad Leunen

LEUNEN | De sportstichting Leunen-Veulen-Heide gaat een flinke investering doen op sportpark 't Klaverblad in Leunen. Er komt een kunstgrasveld voor korfbal, een extra kunstgrastrainingsveld voor zowel voetbal als korfbal plus een vierde tennisbaan. De werkzaamheden begin half mei. Eind juli is het vernieuwde sportpark klaar.

Door Henk Willemssen

De gemeente Venray verleent alleen een subsidie van 72.500 euro voor de aanleg van het korfbalveld. De totale investering bedraagt circa 180.000 euro. Het restantbedrag van ruim een ton komt voor rekening van de sportstichting en de drie gebruikers voetbalvereniging SV Leunen, korfbalclub Oranje-Wit en tennisvereniging LVH.

De sportstichting wil in één klap meerdere vliegen tegelijk slaan. De uitbreiding van de tennisaccommodatie gaat ten koste van het huidige korfbalterrein van natuurgras. Dit veld is nu al te klein om alle teams te laten spelen en trainen. Door de overbelasting van de grasmat moeten de speelvelden telkens worden verlegd. Daarbij wordt ook uitgeweken naar het derde voetbalveld.

Tennisvereniging LVH (230 leden) is al acht jaar aan de slag om de wens te realiseren van een vierde tennisbaan. De uitbreiding is opvallend omdat veel tennisverenigingen kampen met teruglopende ledenaantallen. Dit is ook bij LVH het geval. "Er is een lichte terugloop maar de club telt juist veel actieve leden. Het aantal speeluren per lid ligt heel hoog", zegt voorzitter Erik Voesten van de sportstichting.

Mogelijkheden om het sportpark uit te breiden zijn er alleen aan de zuidkant. Maar hier gaat een projectontwikkelaar aan de slag met woningbouw terwijl een andere eigenaar zijn grond niet wil verkopen. "De aanleg van een vierde tennisbaan kan alleen in combinatie met kunstgras voor korfbal", meldt Voesten. "We hebben daarom een integraal plan gemaakt. Voorwaarde is de bijdrage van de gemeente. Daarnaast hebben alle verenigingen hun aandeel in de totale exploitatie van het sportpark." Door de aanleg van een kunstgrasveld – dat het hele jaar door bespeelbaar is – worden de problemen opgelost. Korfbalclub Oranje-Wit (169 leden) kan daardoor met minder ruimte toe. De vierde tennisbaan komt in het verlengde van de derde baan. Er is dan in de noordwest hoek van het sportpark nog net voldoende ruimte om een kunstgrasveld van 50 bij 25 meter aan te leggen. Tussen dit nieuwe korfbalveld en het derde voetbalterrein in past nog een kunstgrastrainingsveld van 54 bij 20 meter. Deze twee kunstgrasvelden lopen in elkaar over en kunnen in de wintermaanden benut worden voor voetbaltrainingen. Maar ze zijn niet geschikt voor het spelen van voetbalwedstrijden. "We hebben voor kunstgras gekozen dat optimaal is voor korfbal. De velden worden ingestrooid met zand in plaats van rubber", aldus Erik Voesten.

Tijdens de winterperiode heeft de korfbalclub de velden niet nodig omdat er dan een binnencompetitie wordt gespeeld. De voetbalclub kan dan gewoon door trainen, zonder het eigen trainingsveld stuk te spelen.