'Geen Polen
in Paschalis'

Oostrum | In Paschalis in Oostrum worden (voorlopig) geen Polen gehuisvest. Initiatiefnemer Work and Stay uit Maasbree, dat de huisvesting voor arbeidsmigranten verzorgt, haakt momenteel af als koper van het voormalige kloostergebouw.

Dat maakte wethouder Martijn van der Putten (D66, Ruimtelijke Ordening) dinsdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van SP'er Joep Gielens bekend. "De huidige eigenaar Vincent van Gogh moet op zoek naar een nieuwe koper. We zijn terug bij af."

Het gebouw, eigendom van zorginstelling Vincent van Gogh, staat weer te koop. De procedure om het bestemmingsplan te veranderen, is stopgezet. Work and Stay wilde 300 buitenlandse werknemers huisvesten in het pand. Tegen dit plan werd bezwaar gemaakt door omwonenden, bedrijven en de dorpsraad van Oostrum. Door het protest dreigde een langdurige procedure. Work and Stay wilde van de nood een deugd maken door het gebouw in de tussentijd aan te bieden als azc voor 300 asielzoekers. De gemeente Venray weigerde medewerking aan dit plan te verlenen, onder meer vanwege de komst van een azc in buurdorp Blitterswijck en de monumentale status van het gebouw. Work and Stay heeft zijn plan in de ijskast gezet, bevestigt projectleider Mariska van Vliet. "We blijven interesse houden, maar niet onder deze voorwaarden. Met het azc dachten we de meerjarige periode tot de ingebruikname van het gebouw door onze werknemers te kunnen overbruggen, maar helaas werkt de gemeente er niet aan mee. Dat betreuren wij, want in onze ogen was het een prima manier om een al jaren leegstaand gebouw exploitabel te maken. Op dit moment is het voor ons financieel gezien gewoon geen haalbare kaart."