Opening duurzame vleesvarkensstal

Ysselsteyn | Op dinsdag 12 april wordt een nieuwe, duurzame vleesvarkensstal van de Houbensteyn Groep uit Ysselsteyn officieel geopend.

De opening wordt om 16.30 uur verricht door gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg, wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray, voorzitter Ingrid Janssen van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en voorzitter Mark Vossen van de vakgroep varkens van de LLTB.

De nieuwe vleesvarkensstal onderscheidt zich op een aantal aspecten. Zo is er onder het motto 'vaerkes kieke' plaats gemaakt voor een zichtruimte waar voorbijgangers en andere bezoekers naar de varkens kunnen kijken. Deze ruimte is dagelijks geopend zodat de bezoeker op een realistische manier kan zien hoe een big uitgroeit tot een vleesvarken met als einddoel de productie van gezond en lekker vlees. Ook in de varkenshouderij neemt de technologische ontwikkeling een grote vlucht. In de zichtruimte kan de bezoeker zien hoe big data wordt toegepast in deze bedrijfssector. Metingen met camera's en microfoons brengen het gedrag, de groei en de gezondheid van de varkens structureel in beeld. Dit gebeurt in samenwerking met Fancom uit Panningen, dat automatiseringssystemen voor de veehouderij ontwikkelt. De Houbensteyn Groep heeft Vivara Pro uit Vierlingsbeek ingeschakeld om het perceel natuurvriendelijk in te richten. De voorzijde van de stal en de afwateringsvijver zijn duurzaam ingericht, dit ter ondersteuning van de lokale flora en fauna. Diverse natuurbeschermingsproducten zijn geplaatst waaronder een torenvalkenkast, zwaluwtil, diverse faunapalen met vleermuiskasten, steenuilenkasten, insectenhotels, broedkorven voor eenden en nestvlotjes voor watervogels. Onder de noemer 'Parels voor de zwijnen' breidt de Ysselsteynse familieonderneming haar bestaande bedrijf uit met deze nieuwe stal en het natuurvriendelijk ingerichte terrein eromheen. Innovatiebedrijf Knowhouse uit Venlo is gevraagd om het gehele proces te begeleiden. De Houbensteyn Groep werkt energieneutraal en heeft duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan.

De provincie Limburg ziet dit initiatief als een goed voorbeeld voor haar nieuwe landbouwbeleid Limburgse Land- en Tuinbouw Loont en ondersteunt het dan ook van harte. De Houbensteyn Groep is een familiebedrijf gevestigd in Ysselsteyn, met locaties in de gemeentes Venray en Horst aan de Maas. De Houbensteyn Groep produceert reeds 55 jaar voedsel door het verzorgen van varkens en produceert daarnaast groene energie met behulp van een biogasinstallatie en zonnepanelen.


Op 't Nipperke

Venray | Programma verenigingswijkgebouw Op 't Nipperke. Donderdag 7 april 20.00 uur jaarvergadering verenigingwijkgebouw Op 't Nipperke. Maandag 11 april 19.30 uur Shuffle Rock countrydansgroep. Dinsdag 12 april 10.45 uur volksdansen, 13.30 uur soosmiddag met kaarten en sjoelen, 13.30 uur fietsen, 18.00 uur Ton Toon djembe voor kinderen, 20.00 uur Ton Toon djembe voor volwassenen. Woensdag 13 april 10.00 uur koersballen, 19.30 uur Green River countrydansgroep. Donderdag 14 april 9.30 uur gymnastiek voor ouderen, 19.30 uur inloopavond met onder andere kaarten. Vrijdag 15 april 19.00 uur Ton Toon djembe.