Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Karten op een uniek circuit

Venray | Afgelopen weekend vonden op Raceway Venray de clubkampioenschappen van Kartclub Venray plaats. In drie categorie├źn gingen de leden de strijd met elkaar aan. De mini's van 8 tot 12 jaar, de junioren van 12 tot 15 jaar en 15 plussers.

Door Henk Lammen

Kartclub Venray is een onderdeel van Raceway Venray. "De club is onderverdeeld in drie groepen", legt Ben de Freyter van de kartvereniging uit. "Short Track Car Racing is een evenement met Twingo's waarmee de mensen op tijd rijden en hun eerste circuitervaring op kunnen doen. Daarnaast zijn er huurtkartevenementen en de categorie priv├ę-karts voor mensen die de beschikking hebben over een eigen kart. Vijf keer per jaar hebben we clubraces."

Nieuw bij Kartclub Venray zijn de zogenaamde vrij rijdensessies met een eigen kart of huurkart. Die vinden iedere woensdag plaats onder begeleiding van Paul en Mirjam Verberk (International Kart Parts). Bij goed weer organiseren zij die ook in weekenden, mits er op dat moment geen andere evenementen plaatsvinden. In opdracht van Raceway Venray zetten Paul en Mirjam vijftien tot nieuwstaat gereviseerde Interkarts type Rental in, uitgerust met een aantal veiligheidsvoorzieningen (waaronder gordels en een 200-cc Honda-motor). Er ligt een 800 meter lang parcours klaar, dat een combinatie vormt van de reguliere kartbaan en de korte oval. De sessies op woensdag duren van 14.00 tot 21.00 uur, op vrijdag wordt om 17.00 uur gestart. De mogelijkheid voor iedereen om zich voor een kwartiertje even Max Verstappen te voelen. Weliswaar met een Hondamotor en een maximumsnelheid van 75 km per uur maar toch genoeg om de adrenaline te ervaren. "Mensen kunnen voor hun plezier een wedstrijdje meepikken op deze prachtige baan. Het is een unieke sfeer op Raceway Venray, een circuit dat in heel Europa bekend is. We proberen mensen op een laagdrempelige manier aan het karten te krijgen en zo een leuke dag aan te bieden."

Door fatale ongevallen in de Formule 1 en Indy Cars de afgelopen seizoenen is de veiligheid van coureurs en de autosport enorm onder een vergrootglas komen te liggen. Maar, hoe veilig is de kartsport eigenlijk? De Feyter: "Karten is niet gevaarlijker dan andere sporten. Bij voetballen gebeuren meer ongelukken dan met karten. Bovendien zijn op het circuit alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen. Het is aangepast op de laatste nieuwe eisen. Kinderen en volwassenen zijn voorzien van de noodzakelijke bescherming."

Meer informatie is te vinden op www.racewayvenray.nl. Foto Henk Lammen.