Vanaf links: Chantal, Thijs en Sjoukje nemen zondag deel aan de marathon in Rotterdam.
Vanaf links: Chantal, Thijs en Sjoukje nemen zondag deel aan de marathon in Rotterdam. Foto: Henk Lammen

"Uitlopen en genieten"

Venray | Run4Health uit Venray staat op zondag 10 januari met 24 lopers aan de start van de 36ste editie van de Marathon Rotterdam. Thijs Geurts (58) liep vorig jaar voor de eerste keer mee, voor Chantal Derikx (45) en Sjoukje Janssen-Vollenberg (52) is het hun eerste marathon. Over hun passie, afzien, trainen en plezier in hardlopen.

Door Henk Lammen

Het is zaterdagmorgen rond tien uur. De training in Overloon zit er net op. De drie doen hun verhaal bij de plaatselijke ijssalon Clevers. Vier groepen hebben zojuist naar keuze een route afgelegd in en rond het dorp. In de ijssalon doen ze zich tegoed aan een koffie, cappuccino of heerlijke ijscoupe. Ruim acht jaar geleden begon Thijs Geurts met hardlopen bij Run4Health, dat inmiddels bijna 300 leden telt. "Ik had nog nooit gesport in mijn leven", vertelt de man in het gezelschap met een stalen gezicht. "Ik heb eerst aangekeken of het leuk was. Een kijkje in de keuken genomen. Ik was meteen verkocht. Binnen drie maanden liep ik vijf kilometer." De eerste ervaringen van de dames zijn anders. "Als kind vond ik atletiek al leuk. Twee jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen", weet Chantal Derikx zich te herinneren. "Op 10 april, de dag dat zondag de marathon in Rotterdam is." Sjoukje Janssen-Vollenberg was altijd actief als volleybalster, maar zocht en vond in het hardlopen een nieuwe uitlaatklep. Vijf jaar geleden meldde ze zich aan bij de beginnersgroep van Run4Health.

Een hobby groeide voor de drie Venraynaren uit tot een passie. Iedere week trainen ze trouw en maken kilometers in Venray en omliggende kerkdorpen. Zondag staan ze aan de start van een marathon, 42 kilometer en 195 meter. "Weet je, ik denk dat niemand die begint met hardlopen de intentie heeft om een marathon te gaan lopen. Het gebeurt gewoon. Een jaar geleden liep ik nog vijftien kilometer.", kijkt Chantal vooruit op haar debuut. Thijs is de enige ervaringsdeskundige. Vorig jaar liep hij zijn eerste marathon In Rotterdam. Met gemengde gevoelens kwam hij na vier uur, achttien minuten en 33 seconden over de streep. "In de trein, op de terugweg naar Venray, heb ik gezegd nooit meer. Het is echt een aanslag op je lichaam. Maar ik niet wachten tot het zondag is. Als je de Kralingse Plas uitkomt, met nog vijf kilometer voor de boeg. Je wordt gedragen door het publiek. Ongelooflijk, hoeveel mensen langs de kant staan. Dat is gigantisch, echt genieten. Ik kwam samen met mijn loopmaat over de finish. We hebben afgezien, maar genoten." Chantal en Sjoukje kijken gebiologeerd toe als Thijs op de praatstoel zit. Ze kijken vooruit, zonder echt doelen te hebben gesteld. Weten ook niet wat hen te wachten staat. "Uitlopen is voor mij het belangrijkste. Puur op mijn gevoel", vindt Sjoukje. "Ik heb altijd gezegd 'ik loop nooit een marathon, viereneenhalf uur rennen. Belachelijk.' En nu sta ik zondag aan de start."

Chantal heeft een drukke baan, ze voelt nu al een gezonde spanning om de uitdaging te voltooien. Volgens haar heeft ook iedereen zijn verhaal om te gaan hardlopen. "Ik heb zelf een burn-out gehad. Hardlopen was voor mij een fantastische uitlaatklep om te ontspannen. Anderen gaan rennen omdat ze een depressie hebben, af willen vallen, of gewoon omdat ze het leuk vinden. Ik geniet iedere training, omdat iedereen respect voor de ander heeft, in zijn waarde laat. Dat is ook het fijne bij Run4Health. Iedereen presteert op zijn of haar niveau." "En", vult Sjoukje aan. "Het is heel gezellig. De groepen zijn niet verdeeld op prestatie, maar gewoon gemengd. Iedere week rennen we mooie routes in een ander gebied, heerlijk buiten. Daarnaast worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Dat is ook de kracht van Run4Health. Naast de persoonlijke begeleiding. Iedereen krijgt aandacht." Aan het einde van het gesprek geeft de mannelijke deelnemer een welgemeend advies aan zijn twee vrouwelijke clubgenoten hoe de omstandigheden en de lengte van de marathon te trotseren. "Uitlopen, je niet gek laten maken en genieten." Chantal en Sjoukje knikken instemmend. Het aftellen is begonnen………