Afbeelding
Foto: ron koenen

Blikvanger op de weg

Wanssum | Een mammoettransport van Kersten Europa trok woensdagavond veel bekijks. Het transport trok via Meerlo, Tienray naar de autoweg in Horst richting Cuijk. De gigantische buis is bestemd voor een booreiland.

De vrachtwagen moest zich veilig een weg banen door Meerlo en Tienray. "We hebben er in totaal vier geproduceerd van 37 meter en nog eens vier kortere van 14 meter", meldt een woordvoerder van het Wanssumse bedrijf. "Deze worden bij onze klant samengevoegd tot vier cilinders van 51 meter lang. Woensdag is de eerste lange cilinder naar onze klant in Deest vervoerd en donderdag en vrijdag zijn de overige drie getransporteerd."

De zware buizen maken deel uit van een ponton, een drijvend platform dat ingezet gaat worden voor onder meer onderhoud aan windmolens. "Wanneer het ponton z'n bestemming heeft bereikt, zakken de vier spudpalen naar de zeebodem waar ze zich verankeren. Het onderhoudsplatform wordt vervolgens middels een 'self-lifting'-systeem omhoog gebracht, waardoor het onderhoud op de juiste hoogte kan worden uitgevoerd en men geen last heeft van de deining. Voor Kersten Europe is dit een enorm project waar we erg trots op zijn. Met de door ons recent aangeschafte extra zware plaatbuigmachine, de Faccin 860, hebben we dit project kunnen realiseren. Kersten Europe heeft het snijden, walsen en lassen van deze cilinders uitgevoerd", besluit de woordvoerder.

Op de foto: een ruim 37 meter lange cilinder met een totaal gewicht van 72 ton.