Dorpscoöperatie eigenaar school?

Heide | Als het aan Burgemeester en wethouders van Venray ligt, wordt de Dorpscoöperatie Heide eigenaar van de voormalige school in het dorp. De dorpsraad streeft ernaar om alle gemeenschapsfuncties in het dorpshart bij elkaar te brengen. Het schoolgebouw speelt in dat streven een centrale rol.

Heide wil graag met vele partners samen invulling geven aan het gebouw. Gedacht wordt aan vernieuwende zorg-, welzijns- en participatiearrangementen tussen vrijwilligers en professionals. Het college heeft vertrouwen in de aanpak van het dorp en heeft deze week het zelfsturingsplan van Heide goedgekeurd.

Verantwoordelijk wethouder Lucien Peeters: "Heide is een bijzondere gemeenschap. Al vele jaren laat het kleine dorp zien waartoe het in staat is. Of het nu gaat om verkeersveiligheidsaanpassingen aan de provinciale N270, woningbouw of het in eigen beheer en samen met de schooljeugd verplaatsen en opbouwen van een speel-/sportterrein, Heide doet 't zelf. Ik stond er dan ook niet van te kijken toen daar de eerste Venrayse dorpscoöperatie werd opgericht en dat de coöperatie sturing wil geven aan de activiteiten in het voormalige schoolgebouw. Door als gemeente écht los te laten en dus het eigenaarschap van het pand over te dragen aan het dorp, heb ik er alle vertrouwen in dat dit ten goede komt aan alle inwoners van Heide."

De dorpscoöperatie is het antwoord van Heide op maatschappelijke vraagstukken. Vragen als 'Hoe stimuleren we ontmoetingen? Kunnen we voor onze ouderen iets betekenen? Hoe houden we ons dorp, ook zonder basisschool, aantrekkelijk voor jonge gezinnen? De coöperatie dient als een paraplu voor zoveel mogelijk dorps- en verenigingsactiviteiten. De coöperatie wil het schoolgebouw inzetten om een oplossing te bieden voor de genoemde vraagstukken.

De basisschool in Heide is in 2011 gesloten, waarna het dorp ging nadenken om het pand voor de gemeenschap te behouden. Dat leidde tot een samenwerking met de bedrijven Rendiz en Wauw, speciaal voor jou, die zich verenigd hebben in de Stichting De Hei. De stichting huurt het gebouw van de gemeente met de afspraak dat de activiteiten van De Hei ook het dorp ten goede zouden komen. De samenwerking werd geen succes, waarna de partijen eind vorig jaar uit elkaar gingen.

De gemeenteraad behandelt het zelfsturingsplan Heide, met daarin het voorstel voor het voormalige schoolgebouw, op 17 mei.


Zomervrouwen: meer exposanten en bezoekers

Oostrum | De afgelopen dagen stond Evenementenhal Venray in het teken van Zomervrouwen Venray. De lustrumeditie is bezocht door duizenden vrouwelijke bezoekers.

Het aantal exposanten (120) lag beduidend hoger dan vorig jaar. Organisator Kristel Timmer van Evenementenhal ontving van bezoekers diverse complimenten over de toegenomen veelzijdigheid qua stands ten opzichte van vorige edities. Ook de gezellige sfeer werd genoemd als één van de pluspunten tijdens het vrouwenfestijn. Tijdens Zomervrouwen Venray waren er modeshows, ontspanningsmassages, make-overs, dansoptredens, kappersdemonstraties en verschillende workshops. Ook het theeplein kon rekenen op de nodige belangstelling. Op 7, 8 en 9 april 2017 maakt Evenementenhal zich op voor de zesde editie van Zomervrouwen Venray.


Oproep museum

Venray | Het Venrays Museum biedt hobbyisten of verzamelaars de ruimte om, gedurende één maand, hun spullen tentoon te stellen.

Het museum wil gedurende één jaar één kamer ter beschikking stellen. Samen met medewerkers van het museum kan deze ruimte worden ingericht en de exposant dient af en toe zelf toelichting te geven op de hobby of verzameling.

Belangstelling? Neem contact op via e-mail info@venraysmuseum.nl of telefoonnummer (0478)583880.

De coördinatie is in handen van Marian Fassotte.