Carin van Tol schrijft in haar gedichtenbundel over liefde en relaties.
Carin van Tol schrijft in haar gedichtenbundel over liefde en relaties. Foto: Henk Lammen

"Ik stortte helemaal in"

Oostrum | Trots poseert ze voor de foto. In de handen haar eerste gedichtenbundel De naakte waarheid van mijn ziel. Carin van Tol (44) uit Oostrum deelt met de lezer op 98 pagina's haar roerige leven in de vorm van gedichten. "Mijn levenslessen in boekvorm."

Door Henk Lammen

Carin van Tol werd geboren in Vleuten, maar kwam na enkele omzwervingen vorig jaar terecht in Venray. Beter gezegd in een huisje op Parc De Witte Vennen in Oostrum. Ze leerde een nieuwe partner kennen en deelde enige tijd haar leven met hem in Venray. Nadat het spaak liep, koos ze ervoor om tijdelijk te gaan wonen in het prachtige recreatiepark. "Ja, het was niet de ware", zegt ze nuchter. Het zoveelste krasje op haar al beschadigde ziel. Slechts een heel klein krasje, want het stuklopen van haar relatie stond in schril contrast met eerdere ervaringen op haar levenspad. Van Tol spreekt er heel open over, heeft niets te verbergen. Op de vraag of sommige opmerkingen wel voor publicatie geschikt zijn, is ze heel duidelijk. "Schrijf maar op." De naakte waarheid van mijn ziel gaat over loslaten, rouwverwerking en de keuzes die iemand maakt op zijn levenspad. De relaties van Carin van Tol, moeder van twee kinderen, waren narcistisch. Ze kreeg te maken met geweld, lichamelijk maar ook geestelijk. "Op een gegeven moment zat ik helemaal aan de grond, financieel en geestelijk. Mijn bedrijfje was ik kwijt, mijn kinderen. Mijn zelfrespect. In 2011 stortte ik helemaal in." Haar leven knakte in de knop, maar brak niet. Met het schrijven van gedichten op Facebook zocht en vond ze een uitlaatklep. Carin leed pijn in haar voortdurende zoektocht naar een maatje voor het leven. Pijn, verdriet, levenslessen die ze verwoordde in haar gedichten. "Ik schreef op de gekste plaatsen. Overal waar ik maar even de mogelijkheid had. In de trein, op de wc." Ze lacht over haar ontboezeming. "Het gaat veel over relaties, liefde, balans, rouwverwerking en mijn levensweg. Ik heb op mijn levenspad enorm veel klappen gehad, maar ook veel geleerd." Het kostte verschrikkelijk veel moeite, pijn en verdriet, maar het hoofdstuk in haar leven heeft ze afgesloten. Ze ging niet bij de pakken neerzitten. Ging dingen doen die ze echt leuk vond. Zette een streep onder haar leven, zonder te vergeten. "Lekker uitgaan, naar een restaurantje, naar het strand of de bioscoop. Met vrienden naar Pinkpop. Ik leerde dingen alleen te doen. Te genieten van de leuke dingen in mijn leven." Ze bladert door haar gedichtenbundel. Op zoek naar een van haar favoriete gedichten die vreemd genoeg allemaal geen titel hebben. "Ze spreken voor zich. Ik wilde ook geen illustraties in de bundel. Dat leidt alleen maar af." Dan leest ze voor. Met een serene stem. Soms even met een rustpauze. Of ze even haar leven de revue laat passeren.

'Soms even terugdenkend aan het verleden,

soms gaat het met een traan.

Maar vaker gaat het met een glimlach.

Dankbaar voor ieder mens dat op mijn pad is geweest.

Liefdevol naar de lessen die erin zaten.

Puzzels die steeds meer op hun plek beginnen te vallen.

Het hoe en waarom ik altijd graag wil weten.

Dit van ieder mens, die even mocht meelopen.

Dankbaarheid die in mijn hart voelen.

Veel ben ik niet nodig,

de liefde krijg ik van de engelen,

die elke nacht trouw aan mijn bed staan.

Liefdevol volg ik mijn eigen pad,

en sla ik mijn vleugels uit.

Dit ter samen met mijn engelen,

waar ik zielsveel van hou.'

Via haar eigen website en haar eigen praktijk aan huis probeert ze nu mensen te helpen met het loslaten van bepaalde aspecten in hun leven. Net zoals zij eerder zelf deed. "Ik probeer mensen te begeleiden, verder te helpen op hun levenspad. Iedereen heeft namelijk een rugzakje. Samen kijken we hoe iemand zijn of haar weg kan vervolgen. Je krijgt vaak veel keuzes, niet wetend welk levenspad je moet bewandelen. Deze bundel kan bij die keuzes helpen en als een soort coach fungeren." Lees meer: http://www.spirituele-coaching-welzijn.nl. Bellen met Carin kan ook via telefoon 06-19657956. De gedichtenbundel is te koop via www.boekscout.nl en kost 14,95 euro.