Monique Linders (midden op de voorgrond) speelt Clopine in De Klokkenluider van de Notre Dame.
Monique Linders (midden op de voorgrond) speelt Clopine in De Klokkenluider van de Notre Dame. Foto: Neeltje Knaap

"Mijn droom? Mensen inspireren"

Venray | Sinds begin december van het vorig jaar schittert ze in de musical De Klokkenluider van de Notre Dame. Op woensdag 20 april is ze te zien in haar 'eigen' Schouwburg Venray. Monique Linders (20) uit Venray verheugt zich al om voor familie, vrienden en bekenden te spelen. "Heerlijk toch. Ik geniet nu al."

Door Henk Lammen

De Klokkenluider van de Notre Dame is een wervelende familiemusical vol muziek, dans en vrolijkheid. Maar het is ook het tijdloze verhaal over je alleen voelen en onverwachte vriendschappen. Precies twintig jaar na de Disney-film is Victor Hugo's bekende verhaal nu live te beleven als musical voor jong en oud. Hoog boven de stad Parijs, in de spectaculaire klokkentoren van de Notre Dame woont de verlegen klokkenluider Quasimodo. Een toevallige ontmoeting met de beeldschone zigeunerin Esmeralda zet zijn hele wereld op z'n kop. Hij belandt in een spannend avontuur en leert dat mensen lang niet zo slecht zijn dan hij denkt. "Ik speel de rol van Clopine, de zus van Esmeralda en koningin van de zigeuners", vertelt Monique over haar rol in de musical. Ze reist op dit moment heel Nederland door. In totaal 50 keer wordt de musical tot mei opgevoerd. De boodschap die de voorstelling meegeeft komt sterk naar voren: veroordeel personen niet op hun uiterlijk en afkomst. Een altijd actueel thema als pesten wordt in een bijzonder jasje gestoken. De 20-jarige Venrayse woont tegenwoordig in Diemen-Zuid en volgt een vierjarige HBO-opleiding aan de School of performing arts Lucia Marthas in Amsterdam. "Een veelzijdige opleiding met aandacht voor dansen, zingen en acteren. Ik zit nu in mijn laatste jaar en heb intussen auditie gedaan voor de Toneelschool Maastricht."

Acteren is dan ook haar uiteindelijke doel. "Absoluut. Je kunt in veel dingen goed zijn, maar ik wil met acteren de diepte in. Me echt specialiseren. De eerste auditie is goed gegaan. De spoeling is echter dun, er worden slechts tien mensen toegelaten. Toneelschool Maastricht staat niet voor niks heel hoog aangeschreven. Ik hoop dat ik word aangenomen." Monique Linders studeert, acteert, zingt en danst, tijd voor haar sociale contacten kiest ze zorgvuldig. Ze leidt een hectisch bestaan, waarin Venray haar thuishaven blijft. "Ieder vrij weekend kom ik terug. Ik ben heel graag bij mijn vrienden en familie." Dromen heeft ze volop. Het liefst acteren in films, maar ook met haar eigen muziek optreden en dansen. "Mijn grootste droom?, herhaalt ze de slotvraag. "Is mensen inspireren. Dat iedereen het beste in zichzelf naar boven haalt."

VIER VRIJKAARTEN VOOR MUSICAL

In samenwerking met productiebedrijf OpusOne mag nieuwsblad Peel en Maas vier vrijkaarten voor de musical De Klokkenluider van de Notre Dame weggeven. Wilt u kans maken op een van de vrijkaarten, stuur dan een mailtje naar redactie@vandenmunckhof.nl o.v.v. vrijkaarten musical. Kaarten voor de voorstelling zijn ook nog te reserveren via www.schouwburgvenray.nl.