Jessie Alders, Esmé van de Kerkhof en Marie-Louise Ansinger.
Jessie Alders, Esmé van de Kerkhof en Marie-Louise Ansinger. Foto: Tom Voermans

Pittig kinderdictee

Venray | Jessie Alders van de Petrus' Bandenschool in Venray is de winnaar van het Venrays Kinderdictee 2016. Marie-Louise Ansinger van basisschool de Hommel werd tweede. De derde prijs ging naar Esmé van de Kerkhof van basisschool de Klimboom.

Jessie scoorde als beste in Kinderdictee met de titel Heel Holland Bakt. Een pittig dictee, met veel lastige woorden en woordsamenstellingen als cupcakejes, Noord-Brabantse worstenbroodjes en kastanjemoussetaart.

Vorig jaar ging de titel ook naar een leerling van de Petrus' Bandenschool. Jessie bracht met haar overwinning dus tevens de grote wisselbeker weer mee terug naar school. Dit negende Venrays Kinderdictee in de aula van het Raayland College in Venray was deels nieuw qua opzet. In de vorige edities maakten de leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Venrayse basisscholen een dictee van gemiddeld acht zinnen.

De stichting Venray Dictee tekent voor de organisatie. Alle Venrayse basisscholen, dus ook van de dorpen, worden uitgenodigd om mee te doen. De groepen 7 en 8 van de scholen die meedoen maken op school een voorronde-dictee. De winnaars van de voorronde, dus de besten van de school, doen dan mee aan de finale van het Venrays Kinderdictee.

Nu waren dat er vier, met veel moeilijke dicteewoorden. Daarna bogen de leerlingen zich aan de hand van veertig meerkeuzevragen over de spelling van de Nederlandse taal.