Leden van politiehondenvereniging De Verdediger.
Leden van politiehondenvereniging De Verdediger. Oude foto

De Verdediger

Venray | We zien hier leden van de politiehondenvereniging De Verdediger rond 1940. V.l.n.r.: Nol Theuws; Grádje Linders; Theo Brok; Teng Tijssen; Sjeng van Maris; onbekend; Petran Pelzer; onbekend; Engelbert Vermeulen; Gerrit Beerkens; Toon Beerkens; Sjaak Verheijen; Pierre Linskens; Petran Beerkens. Vooraan pakwerker Miel Beerkens.

De vereniging werd in 1935 opgericht door enkele personen die 's nachts op pad gingen om te 'ulken'. Dat was het met kleine honden jacht maken op bunzings. In het dialect wordt een bunzing 'ulk' genoemd. Toen men later voor deze jacht ook grote honden ging gebruiken, bleek dat die gemakkelijk iets aanleerden.

Petran en Miel Beerkens en Petran Pelzer kwamen toen op het idee om een hondenvereniging op te richten. Er sloten zich al spoedig enkele personen aan en deze mannen van het eerste uur waren: Miel Beerkens, voorzitter; Engelbert Vermeulen in wiens woning men aanvankelijk het 'clubhuis' had; Grádje Linders; Toon Beerkens; Petran Beerkens; Petran Pelzer; Teng Tijssen; Nol Theuws. Kort na de oprichting meldde zich ook Hendrik Beerkens aan. Enkele markante figuren uit de beginperiode waren ook penningmeester Sjeng van Maris en Hendrik Relouw die veel goed werk voor de vereniging verrichtte. Lange tijd oefende men op een heuvelachtig terrein aan de Hagelweg. Enkele jaren na de oprichting kocht men het oefenterrein aan de Beekweg.
Foto: Gemeentearchief Venray Collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.