Mariette en Siem slaan na vele jaren een nieuwe weg in.
Mariette en Siem slaan na vele jaren een nieuwe weg in. Foto: Henk Lammen

"Trots op onze bakkerij"

Venray | Toen Siem en Mariette onlangs de overname bekendmaakten van Bakkerij Claessens door Bakkerij Vedder uit Deurne, wekte dat bij veel mensen verbazing. "Voor de duidelijkheid: we stoppen niet, maar door de samenwerking kunnen we ons werk en privéleven beter met elkaar combineren", zegt Siem. "We zijn trots op onze bakkerij, en trots op onze medewerkers. Samen met hen hebben we een mooie en trouwe klantenkring opgebouwd."

Bakkerij Claessens bestaat al meer dan 100 jaar. Het bakkersvak is niet zomaar een beroep. "Elke dag om drie uur 's nachts beginnen betekent lange dagen en ook 's avonds om half acht alweer naar bed", legt Siem uit. Samen met Mariette runde hij de bakkerszaak vele jaren. "Met veel plezier, maar na 34 jaar vind ik het niet erg dat ik overdag kan gaan werken."

Midden vorig jaar gingen Siem en Mariette kijken of er op een of andere manier een samenwerking te realiseren was met een collega-bakker.

"Ik ben bakker van beroep, maar heb bijvoorbeeld weinig met social media en internet. Daar heb ik ook eigenlijk de tijd niet voor", legt Siem uit. "Toen we in contact kwamen met Bakkerij Vedder in Deurne, ging alles vrij snel. Vedder heeft meerdere winkels, met name in Brabant, en heeft als Echte Bakker een goede naam. Voor ons was belangrijk dat Vedder bij een overname al het personeel mee zou overnemen. Dat zagen wij als een morele verplichting, en dat gaat gelukkig ook gebeuren. Ook waren onze afspraken met Vissers Olie, eigenaar van het tankstation in Leunen, waar ook brood van Claessens wordt verkocht, belangrijk. Maar ook daar stond men open voor deze verandering." Siem zegt het met nadruk. "Ik blijf bakken, maar dan niet meer op de wijze zoals ik 34 jaar lang heb gedaan. Denk daarbij vooral aan producten die niet dagvers geproduceerd hoeven te worden, zoals roggebrood en taaitaai. Dergelijke producten ga ik overdag voor Vedder, maar ook voor andere partijen bakken. Dat betekent meer vrije tijd. Samen met Mariette heb ik dan tijd om andere dingen op te pakken. Ook voor haar is het geen gemakkelijke stap. Ze zal haar klanten gaan missen. Maar het was voor ons een bewuste keuze. We zijn er trots op dat we samen, met dank aan onze trouwe klantenkring en medewerkers, een goede winkel hebben kunnen draaien."

Vanaf maandag 4 april is de overgang een feit. De eerste zes weken helpt Siem nog achter de schermen mee bij de overgang. "Maar vanaf 14 mei ga ik eerst acht weken nietsdoen."

Paastreffen leescafé

Venray | Maarten Streefkerk organiseerde tweede paasdag een paastreffen op het St. Annaterrein in Venray.

Ouders met kinderen en opa's en oma's waren uitgenodigd om te komen luisteren naar een spannend en bijzonder paashazenverhaal geschreven door Ger de Groot: Het raadsel van het paashazenmuziekbos.

Hierna werden de kinderen uitgenodigd om eieren te zoeken op het terrein. Gelukkig was het weer geen spelbreker. Toen alle eieren waren gevonden, kregen ze een mooie tekening mee naar huis. En wellicht is er nog een prijsje aan verbonden.

Het was de eerste keer dat Leescafé St. Bernard dit treffen organiseerde, het was meteen een succes.