Afbeelding
Foto: ron koenen

Bouwplan huurwoningen

Castenray | "Een pilotproject voor mensen." Zo noemde deputé Daan Prevoo het recent opgeleverd bouwplan voor acht sociale huurappartementen in Castenray. Samen met wethouder Jan Loonen plantte hij onlangs feestelijk een boom naast de gerealiseerde nieuwbouw.

Eind 2015 zijn de acht huurappartementen opgeleverd aan de bewoners. Het betreft sociale huur, gefinancierd door de provincie Limburg en een garantstelling van de gemeente Venray vanuit het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt. Eigenaar Huren in de Dorpen, een handelsnaam van Claassen Vastgoedbeheer BV en ondernemer Rob Claassen, heeft deze huurappartementen in eigendom en beheer. Huren in de Dorpen beheert en verhuurt appartementen in Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg. Rob Claassen: "Toen medio 2013 duidelijk werd dat er een behoefte was aan sociale huurappartementen in Castenray, zijn wij hier direct ingedoken. Financierende partijen zoals banken hadden geen interesse, het was immers nog diepe crisis in de vastgoedwereld en banken vonden het risico te groot. Deels begrijpelijk, maar aan goedkope huurwoningen is een enorm tekort, en ons concept leent zich hier zeer goed voor. Wij hebben een bezettingsgraad van 99%. De provincie Limburg wilde via het transitiefonds financieren, en dit is uiteindelijk gelukt. Een prachtig plan voor Castenray. En let op: het betreft een lening, géén subsidie."

Wethouder Jan Loonen: "Starters, senioren en kleine gezinnen hebben hier nu hun thuis gevonden. En dit is wat wij voor de dorpen voor ogen hadden, voor alle inwoners een passende woning." Het Transitiefonds Limburgse Woningmarkt is door de provincie ontwikkeld om de Limburgse woningmarkt een duwtje in de rug te geven. De Limburgse woningmarkt is momenteel niet, of onvoldoende, in beweging en er is een onbalans tussen vraag en aanbod.

Deputé Prevoo en wethouder Loonen genoten daarna nog van de rondleiding door twee appartementen en konden in gesprek met enkele huurders. Freddy en Gabriele van Dijck-Simons, een seniorenstel, huren een appartement op de begane grond: "Wij willen hier zolang mogelijk blijven wonen, de woning is niet te klein en niet te groot. Met een ruime tuin en alles gelijkvloers."

Ook de starters Niels Kreijfelt en Shanon Hendriks huren een bovenappartement en genieten van het uitzicht: "Wij kunnen hier huren en zijn flexibel naar de toekomst toe qua wonen. Een groot buitenbalkon was een must voor ons, evenals veel leefruimte. Dit bovenappartement heeft een grote woonkamer met keuken en nog een verdieping met twee slaapkamers en een badkamer. Precies wat we zochten en ook financieel haalbaar", zegt Niels.