Ontsnapt aan aanslag Brussel

Venray | Adrie van Stokkem, in Venray bekend vanwege zijn inzet voor de plaatselijke judovereniging, was er akelig dichtbij toen zelfmoordterroristen aanslagen pleegden op vliegveld Zaventem in Brussel. "Ik wil er niet over nadenken wat er was gebeurd als ik een uur eerder in de vertrekhal was geweest."

Door Sven Poels

Adrie van Stokkem was zich van geen kwaad bewust toen hij vorige week dinsdag in Brussel op het vliegtuig stapte voor een vlucht naar Brazilië. "Ik was al vroeg op het vliegveld", vertelt hij een week later vanuit zijn vakantie-adres op Rio de Janeiro. "Ik was al in de vertrekhal geweest en terwijl ik in het toestel zat, dat in beweging was richting de startbaan, werd duidelijk wat er aan de hand was." Via zijn mobiele telefoon haalde hij het gruwelijke nieuws binnen: zelfmoordterroristen hadden zichzelf opgeblazen en daarbij tientallen slachtoffers gemaakt. "We moesten twee uur in het toestel blijven zitten. Vervolgens zijn we eruit gehaald en met zijn allen in een hangar gestopt. Niemand wist wat er ging gebeuren."

        

Na een paar uur wachten in de kou en zonder voorzieningen (zie foto) werd van Stokkem met een politie-escort weggebracht naar station Zaventem. "De luchthaven zou minimaal twee dagen gesloten blijven, dus toen hebben we maar besloten om terug naar Venray te gaan. Er reden vanuit Brussel echter geen treinen, waarop we de taxi naar Leuven hebben gepakt om daar de trein te nemen naar Antwerpen. Van daaruit heeft mijn dochter me met de auto opgepikt."

        

Twee dagen later vertrok Van Stokkem vanuit Schiphol alsnog naar Brazilië. "Het was wel even improviseren, want mijn baggage stond nog in Brussel." Nog geen week later staat hij weer op het punt om terug te keren. "Ik heb een fijne vakantie gehad, al was het wel korter dan gepland."

Ondanks de ingrijpende gebeurtenis is Van Stokkem geen moment bang geweest. "Ik vond het alleen heel lastig. Het was allemaal best wel ongemakkelijk." De judoleraar beseft dat het voor hem ook anders af had kunnen lopen, al staat hij daar niet graag bij stil. "Ik wil er niet over nadenken wat er was gebeurd als ik een uur eerder in de vertrekhal was geweest."

Een dag na het telefonisch interview (woensdag) stapt Van Stokkem op het vliegtuig richting Nederland. "Ik reis met een goed gevoel terug. Ik weet nog niet of ik in Brussel land, maar als dat zo zou zijn maakt me dat niet veel uit. Ik hoop eigenlijk van wel, want mijn auto staat nog daar."


Corporaties helpen met woningverhuur

Venray | Acht woningcorporaties in Limburg gaan particuliere woningeigenaren die hun woning al lang te koop en leeg hebben staan, helpen bij het tijdelijk verhuren van deze woning aan vergunninghouders.

Zij werken hierbij samen met gemeenten en de provincie Limburg. Met dit zogenaamde ontzorgingsarrangement neemt de corporatie een aantal zaken uit handen van de woningeigenaar. Zo helpt de corporatie bij het opstellen van het huurcontract en neemt zij de verhuur en het beheer van de woning voor haar rekening. De verhuurder ontvangt 500 euro- 575 euro per maand aan huurinkomsten en betaalt op zijn beurt maximaal 55 ejuro per maand aan de corporatie voor de bewezen diensten. Woningcorporaties, gemeenten en provincie hebben ieder op een eigen manier een belangrijke rol bij de huisvesting van het groeiende aantal vergunninghouders dat Nederland op dit moment telt.

Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning voor minimaal vijf jaar hebben gekregen en daarmee recht hebben op huisvesting in Nederland. Daarbij moet ook gezocht worden naar creatieve oplossingen, die in deze tijdelijke piek voorzien. Wim Hazeu, bestuurder van één van de deelnemende corporaties: "We zien dit vooral als een initiatief dat lokaal en op kleine schaal heel goed kan werken. De vraag naar huisvesting van statushouders is nu flink. Het is echter ook belangrijk dat deze mensen zo snel mogelijk deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dan is een leegstaande woning her en der uitermate geschikt. Bovendien is het zonde om woningen zomaar leeg te laten staan. En zo brengt het de particuliere woningeigenaar ook nog wat op."

Op een aantal plekken in Limburg is al een eerste aanzet gedaan richting de uitvoering van het ontzorgingsarrangement. Diverse dorpsraden werken met gemeenten samen op dit terrein. En de gemeente Bergen heeft in samenwerking met Destion 50 particuliere woningverkopers actief benaderd met het arrangement. Hier lopen met zes eigenaren inmiddels concrete gesprekken over de verhuur van hun woning aan vergunninghouders. De woningen worden verhuurd op basis van de leegstandswet. Dat betekent dat de eigenaar bij verkoop van zijn woning de huurovereenkomst mag opzeggen. De huurder kan gedurende de huurperiode inschrijftijd opbouwen bij de corporaties om zo via de reguliere weg in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Indien de huurder bij verkoop van de woning nog onvoldoende inschrijftijd heeft opgebouwd, bieden de corporaties een helpende hand bij het vinden van een woning. Particulieren die interesse hebben in het verhuren van hun leegstaande woning kunnen zich melden bij hun gemeente.


Vastelaoveszanger Hay Peters overleden

Venray | De in Venray woonachtige vastelaoveszanger Hay Peters, onder meer bekend van het populaire liedje 'D'n disco dans', is afgelopen paasweekeinde op 77-jarige leeftijd overleden.

Peters, in Venlo werd geboren en opgroeide, won in het seizoen 1981/1982 samen met zijn in 2002 overleden broer Paul met 'D'n disco dans' de liedjesavond van Jocus in Venlo. De broers hadden vaker succes met vastelaovesliedjes. In 1986 werden ze in Venlo eerste met 'Meksikaanse wals' en in 1993 met 'Kom mei'. Twee jaar daarvoor wonnen ze al het LVK van 1991 met het nummer 'Det is ein joekskepel op joets'. Hay Peters woonde vanwege zijn werk in Venray. Ook na zijn pensioen bleef hij in Venray wonen.