Afbeelding
Foto: ron koenen

Expositie 100 jaar Via Venray

Ysselsteyn | Museum de Peelstreek in Ysselsteyn opent het nieuwe museumseizoen op zondag 3 april om 13.30 uur met de voorstelling 100 jaar Via Venray. De opening staat in het teken van het feit dat het 100 jaar geleden dat de weg Venray-Deurne verhard werd met een laag gebroken basaltsteen.

Daarvoor was het niet meer dan een zandbaan met karrensporen. Vandaag de dag is dit nauwelijks nog voor te stellen. De verharding van de weg liet lang op zich wachten en was de laatste in de rij van ontsluitingswegen naar andere dorpen en plaatsen in de gemeente Venray. Kwam dit omdat de verbinding met Deurne als niet belangrijk werd beschouwd?

Uit krantenartikelen uit die tijd komt naar voren dat het met name ging over wie wat financierde op provinciaal en gemeentelijk niveau. Feit is wel dat door de aanleg de Peel open kwam te liggen en dat kwam later bij de stichting van het dorp Ysselsteyn goed van pas. Al eerder, ook in 1916, vonden aan de noordzijde van de Deurneseweg door particulieren ook al ontginningen plaats, zoals bij Kurstjens, Camps en Janssen (Niessenboer). Venray kreeg in 1911 de eerste auto.

Bij de aanleg van de weg werden behalve stoomwalsen ook walsen gebruikt, getrokken door paarden zoals blijkt uit de tentoongestelde bestekken.

Bij gelegenheid van de 100ste verjaardag van de verharding van de Deurneseweg wordt er in museum de Peelstreek een foto-expositie geopend over 100 jaar Deurneseweg. Tal van oude foto's en krantenartikelen worden tentoongesteld over alles wat er langs de Deurneseweg gebeurde. Deze expositie kwam tot stand met medewerking van historische clubs van Heide en Ysselsteyn. Ook is er een tocht met karren en paarden die een stuk van de route van de Deurneseweg gaan lopen.

De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray en is na deze zondagmiddag gedurende de rest van het seizoen tot en met oktober op afspraak of op zaterdagen van 13.30 tot 16.00 uur te bezoeken.

Foto: Bij gelegenheid van het gereedkomen van de verharding zijn de vertegenwoordigers van gemeenten en provincies uiteraard aanwezig.