'Wat een warrig verhaal'

VENRAY | Donderdagavond zou de regiegroep 'concrete resultaten' presenteren over de nieuwe opzet van het kunstencentrum. Maar op het einde van de bijeenkomst in het gemeentehuis bleven de meeste bezoekers met veel vragen achter.

Door Henk Willemssen

"Wat een warrige presentatie", zei secretaris Guus Hulsken van fanfare Holthees-Smakt. "De sheets zijn niet te lezen en de sprekers slecht te verstaan. Ik word er niet wijs uit. Het lijkt wel een schoolwerkje. Hier kun je toch geen organisatie op bouwen. We hebben er niks aan. Zonde van de tijd."

Terwijl de tijd juist begint te dringen. Op 1 september moet de opvolger van kunstencentrum Jerusalem er staan. De voorlopige naam is Cultura Venray, dat bestaat uit een motor en een netwerk. Maar hoe de nieuwe organisatie er nu daadwerkelijk komt uit te zien bleef in nevelen gehuld. "We tasten volledig in het duister", verzuchtte Elly Zanders van inVENtief. "Er is niets tastbaars. Over wat voor een motor gaat het? Een Ford of een Mustang? Ik weet echt niet wat het wordt."

De regiegroep had twee verkenners (Ernst Lamers en Nard Kronenberg) aan het werk gezet om het nieuwe kunstencentrum vorm te geven. Ernst Lamers was er niet. Daarom nam Wilco van der Bas van de gemeente de presentatie over. "Ik betreur het dat hij er niet is", zei bestuurslid Erik Peters van Jerusalem. Peters haalde aan dat er tijdens de laatste bijeenkomst nogal wat kritiek was op het rapport van Lamers. "Meerdere partijen herkenden zich er niet in."

Nard Kronenberg nam het personeelsdeel voor zijn rekening. Hij voerde gesprekken met de 43 medewerkers. "Ze zijn bezorgd over de ongewisse toekomst. Er is behoefte aan informatie en duidelijkheid", zei Kronenberg, die meldde dat de medewerkers willen dat de nagekomen beloftes worden gerespecteerd. En hier wringt nu net de schoen. Al werd donderdagavond met geen woord gerept over de miljoenenoperatie (mogelijk 6 tot 7 miljoen euro) die het ontslag van de medewerkers gaat kosten.

Wethouder Lucien Peeters verklaarde na afloop dat deze bijeenkomst daarvoor niet de juiste gelegenheid was. Op 17 mei moet de gemeenteraad een besluit nemen. "Wie gaat ons duidelijkheid geven?", vroeg Esther Hoppenreijs (D66) zich af. Peeters meldde dat er in april een voorstel komt waarin ook de financiƫn duidelijk worden. "Het voorstel is nog niet klaar. het moet nog worden aangescherpt", aldus Peeters.