De danseressen van De Peeldancers staan over anderhalve week op het podium van Schouwburg Venray.
De danseressen van De Peeldancers staan over anderhalve week op het podium van Schouwburg Venray. Foto: Henk Lammen

Danseressen willen vlammen

Ysselsteyn | De Peeldancers uit Ysselsteyn houdt op zondag 10 april haar jaarlijkse danstoernooi. De hele dag wordt gevuld met garde- en showdansen. De danseressen zijn bezig met de laatste voorbereidingen om voor eigen publiek te vlammen. "In totaal zijn er vanaf 's morgens vroeg 99 dansers te zien op het podium", zegt bestuurslid en trainster Marleen Alders over het dansevenement in Schouwburg Venray.

Door Henk Lammen

Marleen Alders is een van de vijf leden van de toernooicommissie. De laatste weken staat de commissie onder hoogspanning. "Och, dat valt wel mee", lacht de sympathieke Alders. "Het scheelt dat we dit toernooi al jaren organiseren. Er ligt dus een heel goed draaiboek klaar. We komen zo'n vijf keer bij elkaar als commissie. Iedereen kent zijn taken en voert die goed uit, waardoor alles soepel verloopt. Bovendien is Schouwburg Venray een perfecte locatie voor het evenement. Je hebt als toeschouwer goed zicht op het podium. Het geluid is ingebouwd, het podium staat er, dat zijn zaken waar we ons niet druk over hoeven te maken. Dat scheelt enorm veel werk." Terwijl Alders vooruit kijkt op het evenement zijn de danseressen van De Peeldancers fanatiek aan het repeteren in de zaal van The Pilot in Ysselsteyn. De puntjes worden op de i gezet om op zondag 10 april voor eigen publiek het onderste uit de kan te halen. De 7-jarige Vera van Dijck popelt in ieder geval om voor haar ouders, broertjes, opa's en oma's en vriendinnetjes te schitteren. Een keer per week oefent ze al een jaar lang op dinsdagavond met haar groepje om alle pasjes onder de knie te krijgen. "Daar zijn best moeilijke bij", zegt de kleine danseres met een strenge blik. Dansen is voor de kleine meid al bijna een vorm van 'topsport'. "Overslag en flic flac zijn moeilijk. Over de kop gaan. We trainen daar hard voor. Het been oppakken kan nog beter, maar dat is ook heel moeilijk", zegt ze serieus. Haar trainster Sylvia Gielens staat glimlachend naast haar. Flair is de jongste gardegroep van De Peeldancers en bestaat uit negen meiden van 4 tot en met 7 jaar. "Een gezellig groepje meiden die wel wil presteren", vertelt Gielens. "Het is vooral leuk en gezellig, maar ook een uitdaging. Veel anders dan het trainen van oudere kinderen. We doen een gardedans, eigenlijk wat we het meeste doen binnen onze vereniging. Het bestaat vooral uit lenigheid, acrobatiek, sprongen en passen. Er is ook veel conditie voor nodig. Daarom trainen we ook hard, al houden we bij deze groep wel rekening met hun leeftijd. Ze zijn natuurlijk nog heel jong. Hoe ouder ze worden, hoe vaker je gaat trainen en de conditie moet zijn." Het dansseizoen loopt ten einde. De gardegroep Flair heeft er al enkele toernooien op zitten. De kleine danseressen doen het volgens hun 19-jarige trainster uitstekend. "Ze zijn begonnen met 191 punten en zitten ondertussen op 211. Dat is een behoorlijke stijging. De groep doet het steeds beter, het is ook leuk om die groei te zien. Als trainster geeft je dat enorm veel voldoening."

Esther Konings (15) maakt deel uit van gardegroep Connected, een groep dames in de leeftijd van 13 tot en met 28 jaar die dansen in de categorie garde hoofd sportklasse. Naast twee trainingen met Connected traint ze ook twee keer per week als solodanseres. Ze geniet met volle teugen van het dansen, al is het conditioneel erg zwaar. "Een dans is eigenlijk maar twee minuten, maar je bent wel continu aan het springen. Dat vergt een goede conditie", bevestigt ze. Naast conditie is de moeilijkste factor bij het gardedansen om synchroon te dansen. "Iedereen moet op hetzelfde moment alles doen. Als een iemand te laat is, valt het meteen op. Het is moeilijk om te zorgen dat alles gelijk gaat." Vanaf haar vijfde danst ze al bij De Peeldancers. Tien jaar later geniet ze nog steeds van haar hobby. "Ik hou van bewegen op muziek. We hebben een leuke en gezellige groep. Het is leuk om naar de trainingen te gaan en in de wintermaanden deel te nemen aan de toernooien. Zeker nu in Venray, dan komen er veel mensen die je kent. Dat is een extra stimulans."