Venrode Voices repeteert iedere woensdagavond voor Lentekriebels.
Venrode Voices repeteert iedere woensdagavond voor Lentekriebels. Foto: Henk Lammen

Lentekriebels in Venray

Venray | Weg met die dikke sjaal en handschoenen. Venrode Voices uit Venray presenteert op woensdag 18 mei de voorstelling Lentekriebels in Schouwburg Venray. Samen met het orkest van dirigent Max Smeets en de solisten Ernst Daniël Smid, Anne-Mieke Ruyten en Laura Engel neemt het dameskoor de bezoekers dansend en zingend mee naar buiten, de frisse lucht in, weg van het donker. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Door Henk Lammen

Max Smeets is producent van de voorstelling en heeft voor Lentekriebels de solisten Ernst Daniël Smid, Laura Engel en Anne-Mieke Ruyten weten de strikken. Samen met zijn orkest verzorgt dirigent Smeets en gastkoor Venrode Voices nummers die te maken hebben met het thema lente. "En alles wat er mee te maken heeft, vandaar de naam Lentekriebels." Het idee is niet uit de lucht komen vallen. "We verzinnen om de paar jaar een show die we aan de Nederlandse theaters aanbieden. Op een gegeven moment was ik naar Vivaldi en Piazzolla aan het luisteren en dacht daar zit wel iets in om met de jaargetijden te doen. En wat ligt dan meer voor de hand om met de lente te beginnen, want dat is het mooiste jaargetijde." De eerste voorstellingen van Lentekriebels zijn al achter de rug. De komende weken trekt het 'muzikaal circus' door heel Nederland. Van Bergen op Zoom tot Winschoten. Twee uur genieten van liedjes die te maken hebben met de lente. Bariton Ernst Daniël Smid, Laura Engel en de in Venray geboren tv-actrice Anne-Mieke Ruyten brengen samen een ode aan dit jaargetijde. De solisten worden ondersteund door het orkest van Max Smeets en telkens een lokaal of regionaal projectkoor. Bekende klassiekers uit de musical-, film- en cabaretwereld komen in de vrolijke lenteshow voorbij. Van Tulpen uit Amsterdam en Het Voorjaar van Vivaldi tot de overweldigende gevoelens uit Lovestory. Een programma vol energie en uitbundigheid, waarin ook ruimte is voor een tikje weemoed. Met een uitzonderlijke mix van solisten. Smeets: "Dat klopt. Anne-Mieke neemt het cabareteske voor haar rekening, Laura Engel doet de klassieke stukken, zeg maar de lentekriebels uit de achttiende en negentiende eeuw, en natuurlijk Ernst Daniël Smid. Hij doet van allebei wat en brengt verder een aantal prachtige kleinkunstliedjes ten gehore. We stuiteren van de ene hoek naar de andere. Heel verschillend met drie totaal verschillende solisten. En laten we het koor niet vergeten. In iedere plaats staat een koor uit die gemeente op het podium. In Venray natuurlijk Venrode Voices, het koor waar ik dirigent van ben."

In zaal Thielen repeteert Smeets met ruim veertig dames iedere woensdagavond twee uurtjes. Met nog anderhalve maand voor de boeg is het hard werken. Met zijn eigen cynische aanpak neemt Smeets de dames van Venrode Voices bij de hand. 'Nog vijf jaar dan zitten we hier allemaal in een rollator', roept hij als de koorleden verzuimen zijn aanwijzingen te volgen. 'Ik wordt zo zeeziek dat ik van mijn stoel val', gooit hij er niet veel later uit. De zingende dames zijn gewaarschuwd. Goed je best doen is niet genoeg voor de veeleisende dirigent. De perfectionist Smeets wil dat zijn dames in Venray het onderste uit de kan halen. Voorzitter Anite Nabuurs is trots dat haar koor een bijdrage mag leveren aan Lentekriebels. Een nadere introductie van het koor is eigenlijk overbodig. "We zijn een popkoor dat een breed repertoire zingt. We zingen pop, ballads en musicalstukken. Als popkoor zijn we op dit moment alweer met een geheel nieuw project bezig. In november 2017 brengen we de musical Hair in de schouwburg. We bestaan dan 60 jaar en het leuke is dat de musical Hair vijftig jaar geleden voor het eerst werd uitgevoerd." Het is niet het eerste grote project van Venrode Voices. Eerder al bracht het popkoor de musicals Joseph en Jesus Christ Superstar op de planken van de Venrayse cultuurtempel. "We zijn dan ook wel gewend om grote projecten op te pakken." Venrode Voices telt op dit moment 42 leden. "Maar voor het project Hair kunnen we nog wel nieuwe mensen gebruiken. Dus als er dames zijn die graag zingen, laat ze maar een keer komen kijken. Ze zijn van harte welkom tijdens onze repetitieavond in zaal Thielen", aldus Nabuurs. Kaarten voor de voorstelling zijn nog te koop via de website van de schouwburg: www.schouwburgvenray.nl.