Het team van Jumpers'76 dat negen jaar geleden kampioen werd.
Het team van Jumpers'76 dat negen jaar geleden kampioen werd. Foto: Archief Peel en Maas

"We zijn één familie"

Venray | Basketbalvereniging Jumpers'76 bestaat in 2016 40 jaar. Om dit feit te vieren is er op zaterdag 28 mei een feestelijke dag met tal van activiteiten in sporthal De Wetteling in Venray. De dag begint om 10.00 uur met een clinic voor de jeugdleden. De kracht van de vereniging: "De gezelligheid en warmte. We zijn één grote familie."

Henk Lammen

Het zijn drukke maanden voor de jubileumcommissie bestaande uit Dirk Laurense, Bram Claessens, Janis Locmelis, Erik Stevens, Wouter Oosterbeek en Denny Janssen. Op zaterdag 28 mei moet de bekroning plaatsvinden van al hun inspanningen. "Een familiedag voor jong en oud met sportieve activiteiten en ontspanning. Van 's morgens vroeg tot in de late uurtjes", zegt Dirk Laurense met een glimlach. De jeugd trapt af met een clinic. "Die activiteit is voor onze jeugdleden, maar natuurlijk zijn vriendjes of vriendinnetjes van harte welkom", legt Wouter Oosterbeek uit. "De kinderen kunnen hun basketbal skills tonen en een minidiploma behalen." Vanaf 12.00 uur wordt het programma vervolgd met een 3-on-3 toernooi op een half veld voor leden, oud-leden en andere genodigden. "We hopen dan heel veel mensen te mogen begroeten die in het verleden iets hebben betekend voor onze vereniging. Iedereen is persoonlijk uitgenodigd voor de dag", vult Bram Claessens aan. Een van de hoogtepunten van de jubileumviering is een duel tussen het huidige eerste team van Jumpers'76 en een team van old stars. Dit duel begint om 17.00 uur. De huidige eersteklasser krijgt een zware kluif aan de 'oldies'. Zo komen voor de old stars topbasketballers uit de eigen gelederen in actie. "Enkele oudgedienden hebben al toegezegd om mee te doen", zegt Erik Stevens. "Sjors Poels, met negen jaar eredivisie-ervaring, maar ook de broers Jouke, vijfvoudig international, en Jelle Pots komen naar Venray. En oud-voorzitter John Oosterbeek." De coaching van dit team is in handen van het duo Luc Bertrands en Jan Kraus. Het duel staat onder leiding van vier bekende coryfeeën: Kees Spitters, Bart Peeters, Erik Sprokkereef en Martien Flinsenberg. In de rust van de wedstrijd is er een 3-punts contest voor dames.

Van 19.30 tot 21.00 uur heeft iedereen tijdens een receptie de gelegenheid het bestuur van de vereniging te feliciteren. Aansluitend is er een feestavond waarop de jaarlijkse clubprijzen worden uitgereikt. Veertig jaar historie ligt achter de rug. De kleine vereniging met 70 leden moet alle zeilen bijzetten om te overleven. Claessens, ook trainer-coach van het eerste team, is trots op zijn cluppie: "We moeten het als vereniging met beperkte middelen doen. We hebben geen hoofdsponsor, moeten rondkomen van de contributie en oud papier- en statiegeldacties. Dat is niet makkelijk. We zijn een vereniging van echte Venraynaren. Een gezellige, warme club waar we onze spelers zelf opleiden." Om in de toekomst te blijven bestaan, timmert Jumpers'76 aan de weg om nieuwe jeugd aan zich te binden. Laurense: "We onderscheiden ons door ons kader. Mensen met een groot clubhart. Die trots zijn op Jumpers. Met tal van activiteiten proberen we de jeugd aan ons te binden. Het is niet gemakkelijk, basketbal is een relatief kleine sport in Nederland." Janis Locmelis is ervan overtuigd dat Jumpers'76 ook richting de 50 jaar gaat. "We zijn een hechte club. Dat is onze kracht."