'Winkelruimtes in centrum wegsnijden kan, maar wat dan?'

VENRAY | Jan Loonen zet vraagtekens bij de roep om een kleiner en compacter winkelcentrum in Venray. De CDA-wethouder van economische zaken ziet geen oplossing in het zomaar wegsnijden van vierkante meters winkelvloeroppervlak.

"En dan?", vraagt hij zich hardop af. "Winkels benutten voor wonen of dienstverlening? Woningen en kantoren zijn er al genoeg. Dit is niet het alternatief", vindt hij.

Door Henk Willemssen

Loonen denkt dat inkrimping van het aantal winkels op langere termijn zelfs averechts werkt. "Stel dat we nu 10.000 vierkante meter winkelruimte zouden weghalen. Dan lijkt het leegstandprobleem op het eerste gezicht opgelost. Maar ik vrees dat we over twee jaar weer nieuwe leegstand hebben. Waarom? Het winkelcentrum wordt kleiner en trekt daardoor minder bezoekers. Dan komt Venray in een vicieuze cirkel. Dat moeten we juist zien te voorkomen."

Het Venrayse winkelcentrum scoort momenteel niet best met een leegstand van 11.000 vierkante meter. Op een totale vloeroppervlakte van 45.000 vierkante meter. In buurdorp Horst is de leegstand veel lager. "Vergeet niet dat in Horst het winkelcentrum ook de helft kleiner is dan in Venray. Dat valt niet te vergelijken. Het winkelgebied van Venray is vrijwel even groot als dat van Helmond."

Jan Loonen wil het relativeren. "Neem nou eens de vier grootste panden die leegstaan: Albert Heijn, Van Oorschot, Van Schaijik en Tudor. Als die vier gevuld zouden zijn, dan is de leegstand in een klap 6.000 vierkante meter minder. Dan zou Venray ineens als een van de beste scoren. Zo betrekkelijk is het allemaal." Lidl had bijvoorbeeld belangstelling voor het pand van Van Schaijik. Door het ontbreken van ruime parkeergelegenheid, zag het supermarktconcern er toch van af.

Wat is de oplossing voor het tanende winkelcentrum? Het ingehuurde bureau Seinpost meldde dat de kwaliteit van de winkels slechts een mager zesje scoort. "Daarom moeten we juist inzetten op die kwaliteit. En actief op zoek gaan naar nieuwe functies in het centrum. Ook activiteiten en evenementen zijn heel belangrijk. En die zijn er al veel. De kalender zit het jaar door vol. Je ziet het terug aan de horeca. Het is een sterk groeiende tak."

Loonen heeft ook hoge verwachtingen van de grote investeringen die zijn gedaan. De nieuwbouw van het museum op het Mgr. Goumansplein is in volle gang, er komt een stadspark, de schouwburg gaat uitbreiden, het Odeon-pand is mooi opgeknapt en in De Laathof zijn de witte huizen vervangen door nieuwbouw. "Het zijn allemaal projecten die vaak al heel lang liepen. Ze komen in deze periode tot uitvoering. Dit moet een impuls voor winkelcentrum betekenen", verwacht Loonen. "Maar we zijn nog lang niet klaar. Vooral aan de westkant valt nog heel wat te verbeteren. Niet alleen de Vergeten Driehoek, maar globaal het gebied tussen Albert Heijn en de Grote Kerk inclusief de Schoolstraat." Venray hoopt voor de ontwikkeling van de westflank van het centrum op een extra impuls, door aan te sluiten bij het investeringsprogramma van de provincie Limburg.

Hij zou ook graag een huisartsenpraktijk terughalen naar het centrum. Het is een langgekoesterde wens van de wijkraad. Omdat er steeds meer oudere mensen wonen in het kernwinkelgebied. "Ook hier speelt het parkeren een rol", aldus Loonen. "Huisartsen zien het niet zitten dat hun patiënten voor een parkeerplek moeten betalen." De mogelijke afschaffing van betaald parkeren kan wellicht soelaas bieden.

De wethouder gelooft in een veelzijdige aanpak. "Op plekken waar het kan kunnen we winkelruimtes wegsnijden. Daar kunnen we heel gericht en actief op sturen. Maar we moeten vooral niets op slot zetten. Ik geloof heel erg in de dynamiek."

"Kijk eens naar de Passage. Er was ooit veel leegstand in die tussenstraat. Maar nu zijn weer alle panden bezet. Niet door landelijke ketens maar het zijn juist vooral lokale winkels. Hetzelfde verhaal geldt voor De Bleek. Op één winkel na zijn alle panden nu weer gevuld. Alhoewel het over een paar maanden weer anders kan zijn. Dat is weer die dynamiek die telkens opspeelt."