Toon Laurensse uit Venray heeft al twintig jaar ervaring met zakendoen in India.
Toon Laurensse uit Venray heeft al twintig jaar ervaring met zakendoen in India. Foto:

Meer weten over zakendoen in India

Venray | Op dinsdag 21 juni vinden in De Witte Hoeve in Venray twee rondetafelbijeenkomsten plaats over zakendoen met India. Zowel voor ondernemers die er reeds actief zijn als voor bedrijven die dat serieus overwegen. "Het is een ideale gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen", zegt Toon Laurensse.

De Venraynaar is medeorganisator en al twaalf jaar bestuurslid van de Netherlands India Chamber of Commerce and Trade (NICCT). Laurensse is een veelgevraagde spreker en hij heeft ruime ervaring met business in India. Elders in het land zijn al vaker zo'n rondetafels gehouden. Op 21 juni is het voor de eerste keer in Venray. NICCT organiseert het samen met Limburgse Export Sociƫteit, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en Kamer van Koophandel Eindhoven. India biedt veel kansen maar wordt soms ook ervaren als een land van geschreven en ongeschreven regels. Ondernemers die de eerste stappen hebben gezet, of die er al zakendoen, ervaren dit dagelijks. Voor starters gaat het om vragen als: welke keuzes maken? Waar beginnen en hoe verder uitbouwen? En hoe een netwerk opzetten? Bij gevorderden gaat het om het werken met de juiste partners, het vinden van goed en betrouwbaar personeel en welke managementstijl en beloningsbeleid passen het best. Ook andere vragen en uitdagingen komen aan bod.

Toon Laurensse is een veelzijdige ondernemer die twintig jaar geleden zijn eerste ervaringen opdeed met India. Het ging toen om het produceren van Indiase pompen voor de Nederlandse markt. Hij is eigenaar van Dutch Business Partners (DBP) dat ook een Indiase vestiging heeft. DBP ondersteunt bedrijven en ondernemers bij het maken van hun entree op de Indiase markt. Zoals het opzetten van een juridische entiteit en verkoopnetwerken. Laurensse is ook partner in Dutch Water Solutions India, een Indiase verkooporganisatie, en in Water Systems Manufacturer (WSM) dat in Nederland ontwikkelde en geproduceerde wateropslagsystemen en waterzuiveringen wereldwijd verkoopt. "Nederland loopt voorop in watermanagement en behoort tot de top vijf van grootse investeerders in India", zegt Laurensse. "Een van de grootste uitdagingen in India is het beschikken over water. Dit kan een grote stopper maar ook een versneller zijn van de Indiase economie. De handel is de afgelopen jaren toegenomen tot ruim 6 miljard euro. Daar dragen wij vanuit Venray ons steentje aan bij".

De rondetafels op 21 juni in De Witte Hoeve beginnen om 9.00 uur voor starters en om 14.00 uur voor gevorderden. Aanmelding kan via seminars@nicct.nl. Voor het programma en meer informatie: www.nicct.nl/upcoming-events.