Doorstart Ambitiedag

Venray | In oktober vorig jaar meldde het college van B en W dat de tweede Ambitiedag gebiedsgericht werken (GGW) om organisatorische redenen niet door kon gaan.

Door een burgerinitiatief is er een nieuwe werkgroep ontstaan die met behulp van de gemeente Venray deze Ambitiedag gaat organiseren.

De werkgroep nodigt uit om de nieuwe Ambitiedag op 16 april mee te maken in MFC Brukske. Deze dag begint om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Samen met de betreffende ambtenaren GGW, enkele dorps- en wijkraadleden, een welzijnsorganisatie, een zelfstandige opbouwwerker en een gemeenteraadslid is een plan de campagne gemaakt. Als tegenhanger van de vele discussie- en informatie bijeenkomsten en de wens om inhoud te geven aan de gemeentelijke slagzin Samen aan de slag is de inzet van deze Ambitiedag: Samen bedenken én samen doen.

Zowel bestuurders en ambtenaren, inwoners, ondernemers als welzijnsorganisaties of andere betrokkenen gaan die dag én dagen samen aan de slag. Deze nieuwe Ambitiedag maakt gebruik van de realiteit waar burgers en wijk- en dorpsraden in opereren. Dit proces van zelfsturing wordt in een concrete praktijksituatie ten uitvoer gebracht. Door het voeren van een dialoog wordt bijgedragen aan het thema Betrokkenheid. Dialoog kan alleen op basis van gelijkwaardigheid en respect.

Dit proces wordt begeleid in samenwerking met Venray in Dialoog. Het is de bedoeling dat de deelnemers het proces van zelfsturing helemaal van begin tot einde meemaken. Het kan zijn dat de op die dag gevormde ideeën, plannen worden en dat de wens ontstaat om deze plannen samen uit te werken. Die mogelijkheid tot een volgende stap is er in november bij de derde feestelijke Ambitiedag.

Op deze dag worden de gerealiseerde ideeën gepresenteerd. Na deze dag of dagen zijn alle aanwezigen een heel nieuw netwerk rijker. Meedoen en samen met anderen iets positiefs bereiken in de gemeente Venray? Aanmelden kan tot 6 april via e-mail Ambitiedag@hotmail.com. Via dit e-mailadres is ook meer informatie, de uitnodiging of het programma van 16 april aan te vragen.


Aanpak bijstandsfraude

venray | De gemeenten Venlo en Venray hebben in Turkije met succes onderzoek gedaan naar het vermogen van mensen met een bijstandsuitkering. Wie namelijk te veel vermogen heeft, heeft in Nederland geen recht op een uitkering. Er is voor een bedrag van 1,2 miljoen euro beslag gelegd. In totaal zijn 22 uitkeringen beëindigd.

Binnen een totale groep van 123 zijn 76 personen onderzocht. Uiteindelijk is in elf gevallen daadwerkelijk overgegaan tot beslaglegging. Er is voor een bedrag van 1,2 miljoen euro beslag gelegd. In totaal zijn 22 uitkeringen beëindigd. De hoogte van het terug te vorderen bedrag is in dit stadium nog niet bekend. De fraudeurs bleken in hun land van herkomst verzwegen vermogen te hebben; bezittingen in de vorm van vastgoed of grond. "Het gaat er ons om dat alleen mensen die recht hebben op een uitkering deze ontvangen", stelt de Venlose wethouder Hanno Lamers (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). "Misbruik van uitkeringen kunnen we niet tolereren." Zijn Venrayse collega wethouder Lucien Peeters (Leven) vult aan: "Met dit onderzoek sporen we overigens niet alleen fraude op. Bijkomend effect is dat het regelmatig controleren van het klantenbestand een preventieve werking heeft, doordat (potentiële) fraudeurs een hogere pakkans ervaren."

Om meerdere praktische redenen heeft het onderzoek zich in eerste instantie gericht op Turkije. In Venlo-Venray hebben relatief veel bijstandsontvangers een band met Turkije. Daarnaast is door andere gemeenten al onderzoek verricht in Turkije, zodat de methoden en ervaringen gebruikt kunnen worden. Zo is onder meer gebleken dat zich in Turkije relatief veel verzwegen onroerend goed bevindt. En dat onderzoek in Turkije in verhouding dus veel resultaten oplevert. Ook beschikt Bureau Buitenland, dat het onderzoek voor de gemeenten heeft uitgevoerd, over een goed netwerk van onder meer juristen en makelaars in Turkije, zodat hier betrekkelijk eenvoudig en veilig onderzoek kan worden gedaan. Tot slot zijn de openbare registers in Turkije gedigitaliseerd. Dit drukt ook de tijd en kosten per onderzoek. Daarmee is overigens niet gezegd dat alleen naar Turkije wordt gekeken. Na afloop van elk verificatieonderzoek wordt een nieuw onderzoek gestart in een of meerdere landen.