'Niet compacter maken maar juist investeren in winkelcentrum'

VENRAY | "We moeten geloof hebben in Venray en het winkelcentrum", verwoordde ondernemer Mark van Osch. "Niet stukken wegknippen of panden een andere bestemming geven. Maar juist meer investeren en kansen zien. In plaats van het compacter maken van het winkelgebied moet er een betere en aantrekkelijkere invulling komen." Voor het eerst klonk er dinsdagavond applaus in het gemeentehuis.

Door Henk Willemssen

Ondernemers, bewoners en pandeigenaren staken de koppen bij elkaar over de vraag hoe het wegkwijnende winkelcentrum een nieuwe toekomst te geven.

Voordat de ruim tachtig aanwezigen in vier groepen aan de slag gingen, schetsten adviesbureau Seinpost en gedeputeerde Hans Teunissen geen vrolijk beeld. Het winkelcentrum moet inkrimpen naar het gebied rond Grotestraat en Schoolstraat. Traditionele aanloopstraten als Paterstraat, Hofstraat en Wilhelminastraat vallen - evenals De Bleek en de Gouden Leeuw - voortaan buiten het kernwinkelgebied. Seinpost schetste dat de leegstand van 11.000 vierkante meter moet worden teruggedrongen tot 3.000 vierkante meter. Er moet ook een herschikking komen. Er zijn momenteel te veel mode- en luxezaken (2500 m2) en dienstverlening (1000 m2). Terwijl er nog ruimte is voor extra horeca (2.000 m2). Per saldo moet er 9.500 vierkante meter geschrapt worden. Er werd een plaatje getoond hoe het compacte winkelcentrum er dan uit komt te zien. De lege panden zijn opgevuld door een grootscheepse verplaatsing. "We staan voor een rigoureuze en ingrijpende aanpak in de komende vijf tot tien jaar", waarschuwde Mathieu Vaessen van Seinpost.

Het gaat niet alleen om de stenen. Het ondernemerschap moet mee veranderen. "De tijd is voorbij dat een winkelier alleen maar de deur hoefde open te zetten", schetste Rien Romijn van Seinpost. "De openbare ruimte in Venray is mooi. De pijn zit achter de gevels. De ondernemer moet in plaats van visser een jager worden."

Hans Teunissen vertelde dat ook Venray de laatste jaren de fout heeft gemaakt door nog meer winkelruimtes toe te voegen. Dit zal de provincie niet meer toestaan. Venray zit samen met vijf andere gemeentes (Bergen, Heerlen, Nederweert, Nuth en Roermond) in het proefproject van de provincie. "Samen met de ondernemers en gemeenten gaan we deze kansrijke binnensteden een nieuwe impuls geven", vertelde Teunissen. "We moeten redden wat er te redden valt." Hij ziet heil in het 'wegbestemmen' van winkelpanden. "Als een gebouw al twee jaar leegstaat, dan kan de winkelbestemming er zonder meer vanaf."

Op het einde van de avond presenteerden de vier groepen de uitkomsten.

De vastgoedeigenaren hebben een sleutel in handen. De roep om alle pandeigenaren te verenigen verstomde. Want de belangen liggen veel te ver uit elkaar. Er gaat daardoor veel kostbare tijd verloren in een wellicht vruchteloze poging ze op één lijn te krijgen. Mark van Osch drong aan op betere kwaliteit. "Venray mag geen eenheidsworst zijn. Meer kleinere winkels in plaats van landelijke ketens. Door een lagere instaphuur en kortere huurcontracten."