De Windglobe op het pand van Keijsers-Manders.
De Windglobe op het pand van Keijsers-Manders. Foto: Keijsers-Manders

Windenergie toekomst

Ysselsteyn | Bij windenergie denkt iedereen vaak aan grote windmolens die men liever niet al te dicht bij zijn of haar woning heeft staan. Maar windenergie heeft toekomst. Het Zuid-Limburgse bedrijf EDSG heeft een verticale windmolen ontwikkeld, de Windglobe. Keijsers-Manders in Ysselsteyn is het eerste 'Venrayse' bedrijf dat een dergelijke windmolen op het bedrijfspand heeft geplaatst. Enerzijds om bij te dragen aan een duurzamere samenleving, anderzijds om het product in deze regio te promoten.

Door Christ van den Munckhof

De gemeente Venray heeft zich in het verleden uitgesproken tegen het plaatsen van windmolens binnen de gemeente Venray. Toen het verzoek van Edwin Keijsers van Keijsers-Manders voor het plaatsen van een verticale windmolen werd ingediend, moest daar serieus naar gekeken worden. Keijsers voelde zich gesteund door de politiek, met name door dorpsgenoot Lei Philipsen van het CDA. "Deze vorm van windenergie kan breed toegepast worden, met name in het bedrijfsleven." Keijsers kreeg de gemeente en ook wethouder Van der Putten enthousiast voor dit project en ontving vrijstelling om de Windglobe op zijn dak te mogen plaatsen.

Het plaatsen van de Windglobe, de molen heeft de vorm van een wereldbol, past binnen het beleid van Keijsers-Manders om als bedrijf op termijn energieneutraal te kunnen ondernemen. "Zo dragen wij bij aan een duurzame samenleving", aldus Edwin Keijsers. Zijn bedrijf verkoopt al enige tijd zonnepanelen, maar ging ook op zoek naar andere mogelijkheden. Via Peter van Els, een van zijn medewerkers, kwam hij in contact met Marc Hazen van EDSG. Dit bedrijf ontwikkelt allerlei systemen op het gebied van duurzame energie. "Dit is een product dat toekomst heeft", aldus Edwin.

Vorige week donderdag werd de Windglobe geplaatst op het dak van Keijsers-Manders. "De eerste energie is al opgewekt", glimlacht Edwin Keijsers. Voordat het echter zo ver was, is eerst onderzocht of de locatie van het bedrijf geschikt is voor windenergie. "Daarvoor hebben we enkele maanden windmetingen gedaan en kwamen we tot de conclusie dat de locatie geschikt was en dat de Windglobe zich binnen een periode van zeven jaar, zonder subsidies, terugverdient. De technische levensduur van de Windglobe is minimaal zestien jaar, maar de ontwikkelaars Marc Hazen en Charles Hagens geven aan dat die vele jaren langer is. Verder is de Windglobe nauwelijks verstorend in het landschap en hebben nauwelijks onderhoud nodig."

Edwin Keijsers is blij met de Windglobe op zijn dak. "Het is voor ons een volgende stap om energieneutraal te gaan ondernemen. Voor veel ondernemers kan het de eerste stap zijn. Wij willen en kunnen hen daarbij helpen. Binnenkort geven we drie informatieavonden over de Windglobe. Bent u geïnteresseerd kijk dan op de Facebookpagina van Keijsers-Manders of op de website."