Imke Versteegen danst op zondag 3 april een thuistoernooi.
Imke Versteegen danst op zondag 3 april een thuistoernooi. Foto: Henk Lammen

"Dansen blijft mijn passie"

Merselo | Dansvereniging Euphoria in De Rips houdt op zondag 3 april in partycentrum D'n Eik een danstoernooi. Vanaf 09.30 uur zijn er 95 garde- en showdansen te zien onder auspiciƫn van Dans Federatie Nederland (DFN). Voor Imke Versteegen (17) uit Merselo is het een thuiswedstrijd bij de vereniging waarvan ze enkele jaren geleden lid werd. "Het is een uitdaging om voor eigen publiek te vlammen."

Door Henk Lammen

Samen met haar trainster Jolanda Poels maakte ze in 2012 de overstap van De Peeldancers uit Ysselsteyn naar DV Euphoria in De Rips. De twee hebben een goede klik met elkaar. "Het is altijd gezellig, maar Jolanda kan ook streng zijn. Als we met achttien meiden in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar aan het kwebbelen zijn, kan het te gezellig worden. Dan grijpt ze wel in hoor", zegt de 17-jarige danseres met een glimlach. "Ze is een goede trainster. Alles wat ik de afgelopen jaren heb bereikt, heb ik aan haar te danken. Dat komt ook dat we er allebei voor gaan." De resultaten in de afgelopen jaren waren dan ook bovengemiddeld met als uitschieters Nederlandse en zelfs Europese titels. Als solo maar ook met de garde- en marsgroep. DV Euphoria voelt voor Imke dan ook als een warm bad waar gezelligheid en presteren hand in hand gaan. "De vereniging is een grote familie. Iedereen is heel erg nauw betrokken. Ik voel me hier dan ook heel prettig. Niet alleen sportief, maar ook de gezelligheid zorgt er voor dat de vereniging bloeit."

Imke Versteegen danst tijdens het thuistoernooi in De Rips drie keer. Als solo in de hoofdklasse eredivisie, met gardegroep Sensation in de jeugd eredivisie en marsgroep Eksplosion eveneens in de jeugd eredivisie. Het eigen toernooi is een extra stimulans om te presteren. "Dit toernooi maakt iets los in het dorp. Het is de eerste keer dat Euphoria een dergelijk groot toernooi organiseert. Daar draagt vrijwel iedereen een steentje aan bij." Het toernooi in De Rips is een opmaat naar de grote finale, het NK op zondag 17 april in Overloon. Als het aan Imke ligt, voegt ze aan haar erelijst opnieuw een of meerdere Nederlandse titels toe. "Als solo sta ik er heel goed voor. Van de tien toernooien tellen de vijf beste resultaten. Ik sta op dit moment eerste en los van de directe concurrenten. Dus ga ik er voor om die Nederlandse titel in de wacht te slepen. Afgelopen weekend heb ik in Haps 278 punten gehaald. Mijn streven is 280 punten. Dat hoop ik in De Rips te halen, anders op het NK. Daarnaast staan we er met de marsgroep ook goed voor. Een tweede nationale titel zit er dus best in."

Hoe lang ze nog blijft dansen, kan ze niet zeggen. Een ding is wel duidelijk: "Dansen is nog steeds mijn passie. Ik kan het niet goed loslaten. En kan er heel veel energie in kwijt. Ik ben niet iemand die goed stil kan zitten, moet altijd iets om handen hebben. Dansen geeft me gewoon enorm veel voldoening. Steeds weer nieuwe dingen bedenken en uitvoeren. Er zijn telkens opnieuw uitdagingen om mezelf proberen te verbeteren." Die passie draagt ze sinds enige tijd ook over aan een jonge danseres van DV Euphoria. De pas 9-jarige Anouk van den Berg, uitkomend in de solo junioren, staat onder de hoede van Imke. "Ik ben ook ooit zo begonnen en vind het nu leuk om datgene ik in al die jaren heb geleerd, over te brengen. Ik kan me nu tijdens het geven van trainingen ook van een andere kant laten zien. Het sluit daarnaast uitstekend aan bij mijn studie."

De eerstejaars studente aan het CIOS in Venlo-Sittard combineert leren met dansen. Al was het zeker in het begin niet makkelijk om de juiste middenweg te vinden. "Mijn rooster is nu gelukkig veranderd, maar in het begin van het jaar ging ik vanuit Venlo vrijwel meteen door naar de Rips om te trainen. Dat was zwaar, inmiddels zit ik in een ritme dat ik sport en studie prima kan combineren." Hoewel ze nog drie studiejaren voor de boeg heeft, weet ze wel welke richting het op moet gaan. "Iets met sport en bewegen, dus zeker geen sportleraar. Ik zit prima om mijn plek op het CIOS. Veel praktijk, zodat ik niet al teveel stilzit", lacht ze.